Usvojena Strategija internacionalizacije Univerziteta Crne Gore za period 2021-2026. godine




Usvojena Strategija internacionalizacije Univerziteta Crne Gore za period 2021-2026. godine

Senat Univerziteta Crne Gore usvojio je, na XLIV sjednici VI saziva Senata Univerziteta Crne Gore održanoj 23. decembra 2020. godine, Strategiju internacionalizacije Univerziteta Crne Gore za period 2021-2026. godine.

Strategija predstavlja akademsku agendu i strateški okvir za povećanje međunarodne vidljivosti i prepoznatljivosti Univerziteta Crne Gore,  prvenstveno u Evropskom prostoru visokog obrazovanja i Evropskom istraživačkom prostoru.

Njome su definisani održivi ciljevi u okviru internacionalizacije četiri prioritetne oblasti:  nastavnih aktivnosti, istraživanja, mobilnosti studenata i osoblja i međunarodno pozicioniranje.

Ciljevi su usmjereni na jačanje i razvoj profila UCG kao međunarodno priznatog i atraktivnog centra znanja i istraživanja.

Ovi ciljevi su postavljeni nakon analize u ovoj oblasti na Univerzitetu Crne Gore, SWOT analizi i benchmarking analizi internacionalizacije između UCG i Univerziteta u Ljubljani. Ova analiza je pripremljena u okviru Erasmus+ projekta Jačanje internacionalizacije na univerzitetima u Crnoj Gori kroz efikasno strateško planiranje( Fostering Internationalization at Montenegrin HEIs through Efficient Strategic Planning) IESP.

U izradi Strategije Internacionalizacije učestovali su članovi radnog tima projekta pod nazivom IESP, kojim koordinira Rektorat UCG. Konstruktivne sugestije su dale partnerske institucije iz EU: Univerzitet u Ljubljani, Univerzitet iz Kadiza i Univerzitet Azurna Obala, kao i partnerske institucije iz Crne Gore, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo nauke i Agencija za kontrolu kvaliteta u visokom obrazovanju. Takođe, akademska zajednica UCG je bila uključena u izradu Strategije internacionalizacije preko prodekana/koordinatora za međunarodnu saradnju organizacionih jedinica UCG i predstavnika studentskog parlamenta.

Strategija internacionalizacije UCG 2021 - 2026. se zasniva na polaznim premisama sveobuhvatne Strategije razvoja UCG 2019 - 2024. u kojoj je internacionalizacija prepoznata kao jedan od strateških i inovativnih pravaca razvoja Univerziteta u narednom periodu.

Internacionalizacija UCG je kontinuirani proces, jer je aktivno i sistemsko učešće u međunarodnom akademskom okruženju od izuzetne važnosti za obezbjeđivanje visokokvalitetnog obrazovanja, naučnih i umjetničkih dostignuća Univerziteta i ima značajan uticaj na njegov doprinos crnogorskom društvu.

Dokument Strategije dostupan je u prilogu.

 

Objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/usvojena-strategija-internacionalizacije-univerziteta-crne-gore

https://www.antenam.net/drustvo/183277-senat-univerziteta-usvojio-strategiju-internacionalizacije-ucg

https://www.standard.co.me/drustvo/senat-univerziteta-usvojio-strategiju-internacionalizacije-ucg/

https://fosmedia.me/infos/drustvo/usvojena-strategija-internacionalizacije-ucg

https://zuns.me/blog/usvojena-strategija-internacionalizacije-univerziteta-crne-gore-za-period-2021-2026-godine-0

https://www.aktuelno.me/crna-gora/senat-univerziteta-usvojio-strategiju-internacionalizacije-ucg/

 

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.