Rektorat

Univerzitet Crne Gore uključen u regionalni projekat  jačanja autonomije univerziteta
Univerzitet Crne Gore uključen u regionalni projekat  jačanja autonomije univerziteta

Univerzitet Crne Gore uključen je u prvi regionalni projekat koji će objaviti bodovnu listu o autonomiji, transparentnosti i odgovornosti univerziteta Zapadnog Balkana i otvoriti forum za diskusiju sa donosiocima odluka u partnerskim zemljama. Riječ je o projektu "Jačanje univerzitetske autonomije i povećanje odgovornosti i transparentnosti univerziteta Zapadnog Balkana", pod akronimom STAND, koji, kroz Erasmus+program, finansira Evropska unija.

Image„U projekat su uključeni univerziteti Crne Gore, Kosova i Albanije, a cilj je poboljšanje procesa i mehanizama univerzitetske autonomije povećanjem upravljačkih kapaciteta, odgovornosti i transparentnosti univerziteta Zapadnog Balkana“, kazao je prorektor Univerziteta Crne Gore i rukovodilac projekta, prof. dr Veselin Mićanović.

Projektom je ukazana potreba za holističkim pristupom u jačanju autonomije univerziteta, u četiri posebne dimenzije - organizacijskoj, akademskoj, kadrovskoj i finansijskoj autonomiji, što su ujedno i najvažniji prioriteti upravljanja univerzitetima na Kosovu, u Albaniji i Crnoj Gori.

„Kroz projektne aktivnosti, nastojaćemo da poboljšamo upravljanje kroz izgradnju kapaciteta, razmjenu iskustava sa partnerskim zemljama, članicama EU, nadogradnju infrastrukture, kao i kroz osnaživanje propisa i struktura na nacionalnom i univerzitetskom nivou. Mješavina pristupa odozdo prema gore i odozgo prema dolje koji će se koristiti u projektu, podstaći će dijalog između univerziteta i ministarstava, te na taj način omogućiti učinkovitija implementacija projekta“, objasnio je prorektor Mićanović.

Ono što je posebno važno, dodao je, jeste što će se kroz projekat uspostaviti ekspertska mreža o autonomiji, razmjenjivati dobra praksa partnera iz EU.

„Projekat ima za cilj da dopre do 50.000 osoba koje se bave visokim obrazovanjem i drugim srodnim temama u Crnoj Gori, Albaniji i na Kosovu“, kazao je prorektor Mićanović.  

Vrijednost ovog trogodišnjeg regionalnog projekta je 999, 081.00 €. Partnerske države na ovom projektu su Albanija, Belgija, Hrvatska, Republika Sjeverna Makedonija, Njemačka, Italija, Kosovo i Crna Gora.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/univerzitet-crne-gore-ukljucen-u-regionalni-projekat-jacanja-autonomije-univerziteta

https://kolektiv.me/186589/univerzitet-crne-gore-ukljucen-u-regionalni-projekat-jacanja-autonomije-univerziteta

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/570626/univerzitet-crne-gore-ukljucen-u-regionalni-projekat-jacanja-autonomije-univerziteta

https://kodex.me/clanak/242992/univerzitet-crne-gore-ukljucen-u-regionalni-projekat-jacanja-autonomije-univerziteta

https://borba.me/univerzitet-crne-gore-ukljucen-u-regionalni-projekat-jacanja-autonomije-univerziteta/

https://gradski.me/univerzitet-crne-gore-ukljucen-u-regionalni-projekat-jacanja-autonomije-univerziteta/

https://www.pobjeda.me/clanak/ucg-ukljucen-u-regionalni-projekat-jacanja-autonomije-univerziteta

 

Dokumenti

Broj posjeta : 269

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.