Poziv za predloge slučajeva upotrebe automatizovanog planiranja i zakazivanja




Poziv za predloge slučajeva upotrebe automatizovanog planiranja i zakazivanja

U toku je drugi poziv za predloge slučajeva upotrebe automatizovanog planiranja i zakazivanja u okviru projekta AIPlan4EU, koji se realizuje kroz program Horizont 2020.

Automatizovano planiranje i zakazivanje (AI planiranje) predstavlja centralnu istraživačku oblast u razvoju vještačke inteligencije, u okviru koje evropska istraživanja decenijama daju snažan doprinos. Radi se o tehnologiji donošenja odluka koja se sastoji u razmatranju prediktivnog modela sistema koji se kontroliše i odlučivanju kako i kada je potrebno djelovati da bi se postigao željeni cilj. Ova istraživačka oblast je relevantna za mnoge oblasti primjene kojima su potrebne brže, automatizovane i optimalne odluke, kao što su agilna proizvodnja, poljoprivredna hrana ili logistika.

Cilj projekta AIPlan4EU je da automatizovano planiranje i zakazivanje postane dio Evropske platforme vještačke inteligencije (AI4EU) kroz razvoj jedinstvenog okvira usmjerenog na korisnika, koji treba da omogući pristup postojećoj tehnologiji AI planiranja, te osmišljavanje konkretnih smjernica za inovatore i praktičare o načinu korišćenja ove tehnologije.

Projekat je konkretno usredsređen na sljedeće:

  • Obezbjeđivanje dostupnosti AI planiranja praktičarima i inovatorima;
  • Olakšavanje integrisanja AI planiranja i drugih IKT tehnologija;
  • Jačanje relevantnosti AI planiranja za širok spektar sektora primjene;
  • Lako integrisanje AI planiranja u okviru AI4EU platforme;
  • Olakšavanje izučavanja AI planiranja za prekvalifikaciju i smanjenje barijera za pristupanje; i
  • Standardizaciju i usmjeravanje akademskog istraživanja ka primjeni.

Kroz pomenuti otvoreni poziv za odabir predloga slučajeva upotrebe, AIPlan4EU projekat nastoji da privuče motivisane eksterne partnere, uz mogućnost finansiranja. Naime, cilj je da se identifikuju potencijalni slučajevi upotrebe automatizovanog planiranja u stvarnom svijetu kojima će biti pružena prilika da se razviju i implementiraju u narednim fazama projekta AIPlan4EU.

Poziv je usmjeren na pojedince i kompanije, a biće finansirano do 5 predloga slučajeva upotrebe.  

Slučajevi upotrebe mogu biti iz različitih sektora kao što su: svemir, poljoprivreda, proizvodnja, logistika, autonomna vožnja, automatizovano eksperimentisanje, podvodna robotika ili bilo kog drugog sektora koji se pokaže relevantnim.

Projekat AIPlan4EU nudi:

  • Stručnost najvišeg nivoa u oblasti automatizovanog planiranja i zakazivanja, za rješavanje vašeg problema;
  • 500 EUR po slučaju upotrebe, za učešće na radionici na kojoj će biti obezbijeđena pomoć za dalji razvoj i specificiranje slučaja upotrebe u kontekstu automatizovanog planiranja i zakazivanja;
  • Mogućnost finansiranja do 30.000 EUR za podršku implementaciji slučaja upotrebe u budućim otvorenim pozivima;
  • Mogućnost povezivanja sa korisnicima i dobavljačima iz različitih industrija; i
  • Pristup održivom ekosistemu interesnih strana aktivnih u više domena automatizovanog planiranja i zakazivanja (AI planiranje).

Prijave se podnose do 10. februara 2022. godine, do 17:00h, posredstvom F6S platforme: https://www.f6s.com/aiplan4eu-oc2-usecase/

Više detalja o projektu AIPlan4EU i samom pozivu može se naći na stranici: https://www.aiplan4eu-project.eu/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.