Rektorat

Ambasada UAE otvorena za saradnju sa Univerzitetom Crne Gore
Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata  NJ.E. Nabila Abdelaziz Naser Said Alšamsi sastala se danas sa rektorom Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimirom Božovićem radi razmatranja mogućnosti za uspostavljanje saradnje između visokoškolskih i naučnih institucija UAE i Univerziteta Crne Gore.  

Rektor Božović je zajedno sa prorektoricom za internacionalizaciju prof. dr Sanjom Peković predstavio modele postojećih saradnji na polju naučnoistraživačke i umjetničke djelatnosti sa institucijama u okviru i van Evropske unije, oslonjene na brojne programe, poput Erasmus +, Horizon 2020, i brojne fondove koji su prepoznali važnost uvezivanja visokoškolskih obrazovnih i naučnih institucija. U skladu sa sveobuhvatnošću Univerziteta Crne Gore, na sastanku je ukazano da je za saradnju potrebna identifikacija sa sličnim državnim univerzitetima UAE.  

Ambasadorka UAE je predstavila visokoškolski sistem u njenoj zemlji i saradnju sa evropskim univerzitetima. Ambasadorka Alšamsi je predstavila neke od programa i takmičenja u oblasti nauke i inovacija koje organizuju UAE, kao što je  internacionalno takmičenje u robotici Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC). Ovo takmičenje se, kako je ukazala, realizuje svake dvije godine i privlači univerzitete, istraživačke institucije, kompanije i individualne inovatore iz cijelog svijeta. Studenti Univerziteta Crne Gore će moći da se uključe u ovo takmičenje i takmičenja slične vrste u narednom periodu.    

Rektor Božović je izrazio zahvalnost Ambasadorki Abdelaziz Naser Said Alšamsi na interesovanju da Ambasada bude spona izgradnje odnosa i saradnje koja će svakako biti na obostranu korist.

Ispred Ambasade, sastanku su takođe prisustvovali viši politički istraživač Dejan Vukić i medijski istraživač Sara Ibrahim.   

 

Broj posjeta : 367

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.