Umrežavanje mladih Crne Gore i Španije kroz EYCA mogućnosti i proširenje saradnje univerziteta ove dvije zemlje




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prorektorica za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković sastala se danas sa generalnom direktoricom Agencije za mlade u Vladi Katalonije, Nuriom Ramon Perez (Núria Ramon Pérez) i direktorom odsjeka za Međunarodnu saradnju Agencije i potpredsjednikom EYCA Asocijacije, Josep Pep Molinom (Josep Pep Moliné).

Sastanku su prisustvovali i menadžer Karijernog centra UCG Ivica Todorović, generalni sekretar Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore Andrej Vukčević i direktor Centra za omladinsku edukaciju mr Jugoslav Radović.

Prorektorica Peković iskazala je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom koja je ostvarena sa univerzitetima u Španiji, te pokazala interesovanje za proširenje zajedničkih aktivnosti sa naučnom zajednicom ove zemlje, u pogledu naučnoistraživačkih djelatnosti i razmjene studenata.

Osvrnula se i na značaj partnerstva sa Evropskom omladinskom karticom (European Youth Card EYCA) kroz koje se stavlja akcenat na jačanje mobilnosti studenata, njihovu neformalnu edukaciju i dobru informisanost.

„Takođe, važan segment je i umrežavanje sa vršnjacima na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou, na čemu Univerzitet teži kroz proširenje saradnje sa svjetskim univerzitetima, poput univerziteta u Španiji“, dodala je ona.

Gđa Ramon Perez objasnila krug djelatnosti Agencije za mlade u Vladi Katalonije, sa tradicijom dužom od 30 godina, posvećenu, između ostalog, kreaciji relevantnog i ažuriranog znanja i politike mladih, kao i prenošenju znanja u svim oblastima. Takođe je dodala da su otvoreni za pokretanje saradnje sa univerzitetima kakav je Univerzitet Crne Gore.

Gdin Molina kazao je da veliki broj mladih u Kataloniji koristi EYCA karticu.

Uočivši zajedničke interesne sfere, poput orjentacije na mlade generisajem,  širenjem i korišćenjem njihovih znanja i stavljanja u srž svih aktivnosti, izrazio je uvjerenje da će se UCG povezati sa španskim institucijama visokog obrazovanja, poput Univerziteta u Barseloni.

Andrej Vukčević izrazio je zadovoljstvo zbog mogućnosti koje studentima daje EYCA kartica pomoću koje se mogu koristiti benefiti, u zemlji i inostranstvu.

 

 






Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.