Otvoren dvodnevi Međunaroni skup na temu mutirajućeg virusa totalitarizma




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Međunarodni naučni skup pod nazivom Mutirajući virus totalitarizma u organizaciji Univerziteta Crne Gore, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Univerziteta Adam Mickijevič iz Poznanja, otvoren je danas u Rektoratu UCG.

Pri otvaranju dvodnevne konferencije, prisutnima su se obratili rektor UCG prof. dr Vladimir Božović i predsjednik Organizacionog odbora Naučnog skupa, prof. dr. hab. Boguslaw Zielinski.

Rektor Božović ukazao je na činjenicu da je Univerzitet Crne Gore već neko vrijeme široko otvorio vrata za krupne teme koje se tiču profila društvenog života, perspektiva i onih značajnih stvari koje opredjeljuju tok razvoja društva.

„Ovo je jedna od tih tema sa kojom na vrlo jasan i iskustven način imamo istorijski kontakt. Totalitarizam smo, u različitim formatima, osjetili i mi i naši preci. Sićušni organizmi na kraju pokore planetu, tako je i sa totalitarizmom, on u jednom trenutku bitiše skoro neprimjećeno. Naš zadatak je da ga na vrijeme detektujemo i borimo se protiv njegovih oblika“, dodao je on.

Predsjednik Organizacionog odbora Zielinski pojasnio je porijeklo termina totalitarizam i govorio o konkretnim primjerima njegovog negativnog uticaja.

„Mi preuzimamo interdisciplinarna istraživanja o totalitarizmu i njegovim modernim mutacijama. Vjerujemo da humanističke nauke zajedno sa društvenim naukama mogu i moraju podnijeti ovaj težak zadatak“, rekao je on i dodao da početkom 20 vijeka, totalitarizam nisu prepoznali veliki teoretičari civilizacije, te da je Evropi bilo lakše vjerovati da otkriva univerzalne sisteme i istine, nego da prihvati poraznu činjenicu da je zlo neizbrisiv dio čovječanstva.

Današnjom sjednicom pod nazivom Totalitarizam u neumjetničkom diskursu u kojoj je zastupljeno istraživanje totalitarizma u okviru neumjetničkih tekstova, predsjedavali su prof. dr. hab. Boguslaw Zielinski i akademik Šerbo Rastoder pored kojih će, tokom dvije sekcije, govoriti i eminentni naučnici iz zemlje i inostranstva: prof. dr Tatjana Đurišić, prof. dr Ilija Vujačić, prof. dr hab. Michał Januszkiewicz, prof. dr Milan Podunavac, prof. UAM, dr hab. Dobrochna Dabert, prof. dr Jovo Bakićprof. dr Savo Laušević, prof. dr Bojan Baća, prof. dr Siniša Jelušić, prof. dr Rajka Glušica, prof. dr Mladen Vlaški, prof. dr Boris Brajović, prof. dr Miodrag Lekić, doc. dr Predrag Živković, dr Vasilije Dragosavljević, dr Maja Vasiljević, mr Tamara Labudović, mr Ksenija Rakočević i mr Obrad Samardžić.

Druga sjednica Međunarodnog skupa pod nazivom „Književni i jezički modeli totalitarizma“ biće održana sjutra u 10h, u Plavoj sali Rektorata UCG.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.