Univerzitet Crne Gore u oblasti kompjuterskih i inženjersko-tehničkih nauka među 1000 najboljih u svijetu

23.09.2022


Univerzitet Crne Gore u oblasti kompjuterskih i inženjersko-tehničkih nauka među 1000 najboljih u svijetu

Prema osmom izdanju rangiranja Research.com portala, Univerzitet Crne Gore se našao među 1000 najboljih u svijetu u oblastima kompjuterske nauke, gdje zauzima 748. mjesto, dok se u oblastima Iinženjerskih i tehnoloških nauka nalazi na 956. mjestu, https://research.com/university-rankings/computer-science/me.

Portal Research.com (https://research.com) predstavlja jedan od najznačajnijih portala za rangiranje naučnoistraživačkog rada u svjetskim razmjerama. Rangiranje se vrši u kategorijama: najbolji naučnici, najbolji univerziteti, najbolje konferencije i najbolji žurnali i to za različite naučne oblasti od medicine do društvenih i humanističkih nauka. 

Među 1000 najboljih, u oblasti kompjuterskih nauka, mjesto je zavrijedila i MECO konferencija (Mediterranean Conference on Embedded Computing) koju je pokrenuo i već 12 godina vodi profesor Elektrotehničkog fakulteta UCG prof. dr Radovan Stojanović. Ove godine je na listi poboljšala svoju poziciju za više od 100 mjesta i nalazi se na 782. poziciji, https://research.com/conference-rankings/computer-science/me.

U kategoriji najbolji naučnici iz Crne Gore su prepoznati profesori Elektrotehnićkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Među njima je prof. dr Ljubiša Stanković, oblast kompjuterskih nauka 4.426. mjesto, D-index 40, 5,964 citata i 209 publikacija, https://research.com/scientists-rankings/computer-science/me.

Takođe, u oblasti inženjerstva i tehnologije prepoznat je prof. dr Srđan Stanković, 5.979. mjesto, D-index 31, citata 4.335, prepoznatih publikacija 174, https://research.com/scientists-rankings/engineering-and-technology/me.

Osmo izdanje Research.com rangiranja najboljih naučnika, univerziteta, konferencija  i časopisa računarskih nauka zasnovano je na podacima prikupljenim iz Microsoft Academic Graph-a zaključno sa decembrom 2021. Pozicija na rang listi je zasnovana na D-indeksu naučnika (H-indeku disciplina i institucija), koji uključuju prepoznate radove i citate za ispitivanu disciplinu. Za konferencije i časopise vrednuju se doprinosi i radovi  vodećih naučnika, kao i H-5 indeks.

Baza najboljih naučnika Research.com sadrži 166.880 imena klasifikovanih na osnovu Microsoft Academic Graph-a. Za disciplinu Računarstvo ispitano je preko  9.735 najboljih profila, a za inženjering i tehnologiju  17.156 profila.

Broj posjeta : 543


Pridružite nam se na društvenim mrežama
Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.