Biblioteke u 21. vijeku: između nostalgije i evolucije
Biblioteke u 21. vijeku: između nostalgije i evolucije

Univerzitet Crne Gore (UCG) i Centralna univerzitetska biblioteka organizuju javnu tribinu na temu Biblioteke u 21. vijeku: između nostalgije i evolucije, 5. oktobra 2023. godine, u 19.00 sati, u Rektoratu UCG.

Na tribini će govoriti mr Bosiljka Cicmil, direktorka Centralne univerzitetske biblioteke UCG, prof. dr Gordana Stokić Simončić, profesorica na Katedri za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. dr Mario Hibert, profesor na Odsjeku za Informacijske nauke na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Moderator tribine je mr Ognjen Savić, viši bibliotekar Centralne univerzitetske biblioteke.

Javna tribina biće posvećana naučnoj, profesionalnoj i društvenoj poziciji bibliotekarstva u odnosu na istorijsko i teorijsko nasljeđe, teorijskim i prakičnim aspektima kritičkog bibliotekarstva u procesu preispitivanja identiteta i integriteta biblioteka i bibliotekara, zatim odnosu biblioteka i tzv. Z generacije, te poziciji biblioteka i formalnog obrazovanja bibliotekara u Crnoj Gori i svijetu.

Javna tribina je ujedno i dio programa kojim će CUB i ove godine obilježiti Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama - 5. oktobar, u 20 narodnih biblioteka u Crnoj Gori, pod nazivom BIBLIOTEKE ZA STUDENTE.

Javnom tribinom se nastavlja i tradicija Univerziteta Crne Gore, započeta 2022. godine, da organizuje, najmanje jednom mjesečno,   javne tribine na aktuelne teme od važnosti za Univerzitet i društvo u kojem djeluje.

***

Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama pokrenut je u okviru Erasmus+ projekta Mreže servisa za podršku bibliotečkoj mreži Zapadnog Balkana (LNSS) kroz modernizaciju biblioteka i nivoa stručnosti i kvalifikacija bibliotečkog osoblja u visokoškolskim institucijama u zemljama Zapadnog Balkana.

DokumentiNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.