Sastanak Rektora Univerziteta Crne Gore i Ambasadora Turske




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) prof. dr Vladimir Božović  sastao se sa ambasadorom Turske u Crnoj Gori NJ.E. Barišom Kalkavanom.

Tokom sastanka, poseban akcenat stavljen je na buduću saradnju u okviru Erasmus + programa kojom će se studentima, nastavnicima i istraživačima pružiti nove mogućnosti za mobilnost.

Sumirani su dosadašnji koraci i rezultati ostvareni kroz ovaj program, ističući važnost internacionalizacije visokog obrazovanja. Takođe, iskazano je posebno interesovanje za proširenje saradnje u oblasti medicine.

Učesnici sastanka složili su se da će budući koraci u pravcu razvoja saradnje biti ključni za jačanje veza između Univerziteta Crne Gore i turskih obrazovnih institucija, te doprinijeti i unapređenju  postojeće bilateralne saradnje.

Dosadašnja saradnja sa univerzitetima Turske podržana je bilatelarnom saradnjom, Erasmus + programom kao i zajedničkim projektnim aktivnostima. Univerzitet Crne Gore ima saradnju sa univerzitetima Balikesir, Gaziantep, Hacetepe, Tehnološkim instiutom u Izmiru, Univerzitetom u Ankari, Univerzitetom Trakija, Bliskoistočnim tehničkim univerzitetom, zatim univerzitetima Marmara, Akadeniz, Diđle i Pamukale, a od skoro i Istanbul Gedik univerzitetom za ekonomiju mašinstvo i arhitekturu i Univerzitetom Sakaria.

Sastanku su prisustvovali i trgovnski savjetnik Ambasade Turske Erdal Karaomeroglu i rukovoditeljka Kancelarije za međunarodnu saradnju i mobilnost Univerziteta Ana Dragutinović.

Ovaj sastanak predstavlja još jedan korak ka izgradnji snažnih veza između Crne Gore i Turske, u kakvom duhu će Univerzitet Crne Gore i u narednom periodu nastaviti posvećeno da jača saradnju sa partnerskim institucijama širom svijeta.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.