Na Univerzitetu Crne Gore održan sastanak predstavnika novoodobrenih Erasmus+ CBHE projekata




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Sastanak koordinatora i neakademskih partnera novoizabranih Erasmus+ projekata za izgradnju kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja u 2019. godini u Crnoj Gori, održan je danas u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

Nacionalna Erasmus + kancelarija organizovala je sastanak sa koordinatorima i predstavnicima projekata, kako bi se međusobno upoznali i predstavili nove projekte prije početka implementacije. Ovom prilikom razgovarali su o projektnom i finansijskom menadžmentu, ali i diskutovali o mogućim izazovima i preprekama koje se javljaju tokom realizacije projekata.

Značaj ovog sastanka se ogleda u tome što se po prvi put na lokalnom nivou predstavljaju  ciljevi i očekivani rezultati projekata, a istovremeno definišu koraci koji su važni na samom početku kako bi se olakšala dalja implementacija projekata.

Prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore prof. dr Nataša Kostić pozdravila je prisutne i izrazila zadovoljstvo što je u ovom pozivu Univerzitet Crne Gore dobio tri koordinatorska projekta, što je maksimalan broj projekata po instituciji. Pored tri koordinatorska, Univerzitet Crne Gore učestvuje u još tri partnerska projekta.

„Erasmus + projekti u izgradnji kapaciteta u visokom obrazovanju veoma su značajan mehanizam pomoću kojega unaprijeđujemo kvalitet nastave i nastavnih procesa, podstičemo internacionalizaciju na Univerzitetu, a kroz projekte međunarodne kreditne mobilnosti omogućavamo našim studentima sticanje međunarodnog iskustva, povećavamo dolazne mobilnosti i razvoj novih oblika saradnje sa inostranim partnerima“, kazala je prorektorica.

Koordinatorka Erasmus+ kancelarije Vanja Drljević istakla je da je u okviru Erasmus+ konkursa za 2019. godinu za ključnu akciju 2 Izgradnja kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja odobreno devet projekata u kojima učestvuju ustanove visokog obrazovanja iz naše zemlje, što je rekordan broj kada je u pitanju dosadašnje učešće naših univerziteta u programu Erasmus+.

Gđa Drljević je posebno istakla važnost institucionalizacije projekata, uspostavljanje dobre komunikacije među lokalnim partnerima i sinergije sa drugim srodnim projektima.

Prorektorica Kostić predstavila je strukturni koordinatorski projekat pod nazivom “Jačanje internacionalizacije na crnogorskim ustanovama visokog obrazovanja kroz efikasno strateško planiranje”(IESP).

Predstavljena su još dva koordinatorska projekta Univerziteta Crne Gore “Pravna savjetovališta na usluzi ugroženim društvenim grupama: Povećanje zaposlenosti studenata prava kroz praksu” (ENEMLOS) i “Reforma stranih jezika na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori” (REFLAME).

Pored koordinatorskih projekata bilo je riječi i o partnerskim projektima: “Održivi razvoj “plave ekonomije” kroz visoko obrazovanje i inovacije u zemljama Zapadnog Balkana” (BLUEWBC), “Učenje zasnovano na problemima u poslovanju u cilju dostizanja akademske izvrsnosti u oblasti geoinformatike” (GEOBIZ) i “Povezivanje univerziteta i preduzeća u cilju podsticanja regionalnih inovacija i preduzetničke djelatnosti” (KnowHub).

Ovom prilikom najavljen je i Erasmus+ informativni dan, koji će se održati 18. novembra 2019. godine u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, čiji je cilj informisanje javnosti o rezultatima koje je Crna Gora ostvarila učešćem u Erasmus+ programu, najvećem programu Evropske unije u oblasti obrazovanja.

 

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.