Pojmovnik za brucoše




Pojmovnik za brucoše

Akademski kalendar, koji usvaja i objavljuje Senat, a dostupan je na sajtu Univerziteta Crne Gore (www.ucg.ac.me), utvrđuje početak studijske godine i semestra, organizaciju i realizaciju studijskih programa i termina, najkasnije dva mjeseca prije početka nastave.

 

Bolonjska deklaracija je temelj Bolonjskog procesa stvaranja zajedničkog Evropskog prostora visokog obrazovanja (European High Education Area), sa ciljem povećanja konkurentnosti i kvaliteta evropskog visokog obrazovanja u odnosu na ostale razvijene zemlje.
Bolonjska deklaracija je zajednička deklaracija evropskih ministara obrazovanja, potpisana u Bolonji 19. septembra 1999. kojom su se ministri obavezali na reformu sistema visokog obrazovanja. Crna Gora je pristupila Bolonjskom procesu na Ministarskoj konferenciji u Berlinu 2003. godine, a iste godine usvojen je i novi Zakon o visokom obrazovanju.

 

ECTS je evropski sistem transfera kredita. Jedan ECTS kredit odnosi se na 30 sati rada studenata potrebnih za jednu ili više sljedećih aktivnosti: kontakt nastavu, učenje, praktični rad, pripremu i odbranu samostalnih radova, polaganja kolokvijuma i ispita.

 

Evropski prostor visokog obrazovanja obuhvata ustanove visokog obrazovanja zemalja potpisnica Zajedničke deklaracije evropskih ministara visokog obrazovanja u Bolonji (1999).

 

Studijski program je osnovna jedinica za klasifikaciju visokog obrazovanja sa definisanom strukturom i brojem ECTS kredita koja pojedincu obezbjeđuje ishode učenja potrebne za sticanje znanja, vještina i kompetencija za područje rada iz nivoa visokog obrazovanja definisanih u nacionalnom okviru kvalifikacija i izdavanje diplome. Obim studijskog programa koji se izvodi u jednoj studijskoj godini je 60 (ECTS) kredita.

 

Dopuna diplome (Supplement) je javna isprava koja se prilaže uz određenu diplomu ustanove visokog obrazovanja radi detaljnijeg uvida u nivo, prirodu, sadržaj, sistem i pravila studiranja i postignute rezultate tokom studija osobe kome je diploma izdata, a koja je zasnovana na osnovnom modelu utvrđenom za jedinstveni Evropski prostor visokog obrazovanja.

 

Ispit student polaže u prostorijama ustanove, osim ako se radi o ispitu studijskog predmeta čiji karakter to zahtijeva, i to neposredno po završetku nastave iz tog predmeta. Predmetni nastavnik obavezan je da na prvom času nastave upozna studente sa načinom polaganja ispita (u pisanoj formi, usmeno i praktično) i terminima za njegovo održavanje. Po osnovu svih predispitnih oblika provjere znanja, odnosno ishoda učenja i polaganjem ispita, student može ostvariti najviše 100 poena.

 

Etički kodeks – dokument kojim se uređuju moralna i profesionalna načela kojih se mora pridržavati akademsko i drugo osoblje i studenti, u cilju očuvanja i unapređenja dostojanstva i ugleda Univerziteta Crne Gore, shodno njegovoj misiji, kao i u postupak za slučaj povrede tih načela. Dokument se može naći na sajtu UCG, pod sekcijom Propisi.

 

Izborni moduli predstavljaju povezanu grupu predmeta za koje se studenti opredjeljuju, obično u posljednjem semestru na osnovnim studijama. Programi osnovnih studija sadrže najmanje dva izborna modula.

 

Kolokvijumi su kontrolni vid provjere znanja.

 

Nastavni kurikulum (lat. curriculum) naziv je za precizni i sveobuhvatni nastavni plan i program po kojem predaju profesori na datom predmetu, sa jasno definisanim ciljevima, zadacima, sadržajima, organizacijom, metodama, strategijom i ishodima učenja.

 

Ocjenjivanje – Svaki student ima svoj karton rada u koji predmetni nastavnik unosi rezultate provjere rada i znanja studenta u toku nastave. Nakon završetka nastave i ispita nastavnik određuje ukupni broj osvojenih poena i formira konačnu ocjenu za svakog studenta. Ukupan broj osvojenih poena i završnu ocjenu nastavnik unosi u zajednički spisak studenata, koji dostavlja prodekanu zaduženom za nastavu i studentska pitanja organizacione jedinice. Ocjene koje je verifikovalo Vijeće organizacione jedinice, odnosno Senat, upisuju se u evidencioni karton studenta. Uspjeh studenata na ispitu i drugim oblicima provjere znanja izražava se slovnim ocjenama, i to: A, B, C, D, E i F. 

Slovne ocjene ekvivalentne su brojčanim ocjenama i to:
ƒ A - (odličan) ekvivalentna je ocjeni 10;
ƒ B - (vrlodobar) ekvivalentna je ocjeni 9;
ƒ C - (dobar) ekvivalentna je ocjeni 8;
ƒ D - (zadovoljava) ekvivalentna je ocjeni 7;
ƒ E - (dovoljan) ekvivalentna je ocjeni 6.
ƒ Ocjena F je nedovoljna ocjena.

 

Pravila studiranja na osnovnim studijama je dokument, dostupan na sajtu Univerziteta, kojim se bliže uređuje organizacija i izvođenje osnovnih studija, trajanje studija, napredovanje studenata u toku studija, vrednovanje rada studenata, izdavanje diploma i drugih isprava o studijama, kao i druga pitanja od značaja za ostvarivanje osnovnih studija na Univerzitetu Crne Gore.

 

Srednja ocjena tokom studija određuje se kao količnik zbira proizvoda brojčane ocjene i ECTS bodova za svaki predmet i ukupnog broja stečenih ECTS bodova. Konačna ocjena na ispitu, sa maksimalno osvojenih 100 poena, utvrđuje se prema sljedećoj skali:
ƒ Ocjena A: više ili jednako 90 poena
ƒ Ocjena B: više ili jednako 80 poena i manje od 90 poena
ƒ Ocjena C: više ili jednako 70 poena i manje od 80 poena
ƒ Ocjena D: više ili jednako 60 poena i manje od 70 poena
ƒ Ocjena E: više ili jednako 50 poena i manje od 60 poena
ƒ Ocjena F: manje od 50 poena



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.