Razmjene studenata nesmetano funkcionišu




Razmjene studenata nesmetano funkcionišu

Neizvjesna epidemiološka i zdravstvena situacija umnogome je uticala na programe međunarodne razmjene studenata. Uprkos tome Univerzitet Crne Gore (UCG) uspješno se prilagodio novonastalim okolnostima i u saradnji sa svjetskim partnerima ponudio modele koji su omogućili nesmetano odvijanje programa mobilnosti.

- Promjena je podrazumijevala izmještanje nastave iz učionice u virtuelni prostor, a u zavisnosti od zemlje do zemlje studentima je ponuđeno i kombinovanje te dvije opcije - kazala je za Pobjedu Nikolina Radulović iz Kancelarije za međunarodnu saradnju UCG.

Radulović objašnjava da je pandemija imala direktan uticaj na programe razmjene, ali i da je ubrzala proces digitalizacije Univerziteta.

- Mobilnosti su postale viruelne što znači da je studentima omogućeno da učestvuju u kursevima i programima drugih, a da pri tom ne napuštaju svoje matične univerzitete, i kombinovane koje predstavljaju mješavinu virtuelne i realne (fizičke) mobilnosti – navela je Radulović.

Da zahvaljujući ponuđenim alternativnim rješenjima programi razmjene nesmetano funkcionišu smatra i šefica nacionalne Erazmus plus kancelarije u Crnoj Gori Vanja Drljević. Ona objašnjava da su studenti koji su se „zatekli“ na nekom od evropskih univerziteta po izbijanju pandemije mogli da biraju hoće li tamo ostati ili se vratiti u Crnu Goru.

- Na osnovu istraživanja koje je radila Evropska komisija na uzorku studenata mobilnosti uopšte, 42 odsto studenata odlučilo je da ostane na univerzitetu na kojem su boravili, dok je otprilike isto toliko studenata (40 odsto) odlučilo da se vrati u svoju matičnu zemlju – rekla je Drljević.

Veliki broj univerziteta je, dodaje ona, ponudio nastavak mobilnosti onlajn i studentima koji su se vratili u svoje države, ali je bilo slučajeva da su neki donijeli odluku o obustavi finansiranja.

Podrška

Uspješna realizacija programa, naglašava Radulović, zahtijeva saradnju svih strana kako bi se studentima obezbijedile neophodne informacije prilikom prijavljivanja i tokom trajanja mobilnosti.

- Za studente je najvažnije da znaju da mogu računati na pomoć kako matičnih, tako i univerziteta domaćina, odnosno njihovih koordinatora i kancelarija za međunarodnu saradnju – kazala je Radulović.

Istog mišljenja je i Drljević koja objašnjava da je podrška koja se pruža studentima u vremenu pandemije od velikog značaja.

- Tokom učešća u razmjeni studenti su se suočili sa brojnim izazovima i kada je u pitanju dobijanje vize, ali i obezbjeđivanje prevoza za povratak u matičnu zemlju – rekla je Drljević.

Iz tog razloga, priča ona, nacionalna Erazmus plus kancelarija organizovala je brojne vebinare kako bi se studentima pružile potrebne informacije u cilju obezbjeđivanja nastavka sprovođenja započete mobilnosti.

Pomenula je i istraživanje Evropske komisije koje je dalo podatke da su učesnici razmjena većinski (58 odsto) zadovoljni komunikacijom sa ustanovama visokog obrazovanja u inostranstvu.

- Ona se ogleda u vidu pravovremenog odgovora na upite i dostavljanja pravovremenih informacija o svim relevantnim pitanjima, kao što su one o važećim zdravstvenim mjerama, o ograničenju putovanja – kazala je Drljević.

Ponuda

Naše sagovornice su navele da ponuda za programe nije manja u odnosu na prošle godine, kao i da su svi tekući sporazumi po automatizmu produženi za godinu dana.

Radulović ističe da je period zdravstvene krize iskorišćen za uspostavljanje novih i intenziviranje saradnje sa postojećim visokoobrazovnim institucijama. To je rezultiralo, kaže ona, povećanim brojem bilateralnih ugovora na bazi kojih studenti mogu ići na razmjene, te provesti dio studija na stranim univerzitetima.

- Na UCG, u ljetnjem semestru akademske 2020/21. godine, u okviru Erazmus plus programa, aktuelna su 62 konkursa sa 242 studentske i 185 mobilnosti za nastavno i nenastavno osoblje. Pristiglo je 120 studentskih prijava, a očekujemo da će ih biti i više, imajući u vidu da je prijava za određeni broj konkursa još uvijek u toku – rekla je Radulović.

Sa druge strane, Drljević objašnjava da je interesovanje studenata za odlazak na razmjenu u početku pandemije bilo u padu, pa je postojao veći broj neiskorišćenih mobilnosti.

- Taj trend se kasnije promijenio, i mijenja se, pa sada svjedočimo velikoj zainteresovanosti za odlazak uprkos otežanim okolnostima koje je prouzrokovala pandemija – navodi Drljević.

Programi razmjene su nastavljeni, zaključuje Drljević, zahvaljujući odluci Evropske komisije kojom su se svi projekti produžili za još godinu dana kako bi se iskoristilo što više prilika koje su predviđene sporazumima.

Odlazak na razmjenu pokušaj vraćanja u normalno

Velika želja za usavršavanjem i studiranjem u inostranstvu preovladala je kod studenata koji su odlučili da programe razmjene iskoriste tokom pandemije.

To je slučaj i kod braće Danila i Damjana Nikčevića koji semestar provode na Univerzitetu u Kadizu u Španiji, na kojem se nastava izvodi kombinovano – jedne nedjelje prisustvuju predavanjima na fakultetu, a druge prate onlajn.

- Univerzitet je veoma ogranizovan, postoji aplikacija na kojoj možemo naći sve potrebne informacije o predmetima. Vjerovatno je da postoje nedostaci u odnosu na situaciju prije korona virusa, ali svakako da se uz poštovanje mjera može ostvariti smisao studentskog života vani – kazali su Danilo i Damjan Nikčević.

Vladana Čelebić pohađa Malardalen Univerzitet u Švedskoj, a za program razmjene se odlučila jer je, kako kaže, imala želju da iskusi studentski život u inostranstvu i upozna se sa novom kulturom, sredinom i načinom obrazovanja. Objašnjava da je u Švedskoj situacija mnogo drugačija nego u Crnoj Gori.

- Ljudi su dovoljno društveno odgovorni pa sve funkcioniše na bazi preporuka koje daje Vlada, a koje građani poštuju. One se odnose na izbjegavanje gužvi, masovnijih okupljanja, nošenja maski... Stanje je stabilno i Univerzitet je otvoren za sve studente koji žele da vrijeme provode u biblioteci – rekla je Čelebić.

Za Anju Spaić koja je na Karlovom Univerzitetu u Češkoj odlazak na studije u inostranstvo tokom pandemije uprkos svim ograničenjima predstavlja neku vrstu pokušaja vraćanja „normalnom“ i daje mogućnosti razbijanja rutine.

- Situacija je loša već neko vrijeme i nastava se izvodi onlajn. Bilo je otežano dobijanje vize i sami put do destinacije jer je većina letova otkazana. Situacija je drugačija od onoga na što smo navikli, potrebno je više organizacije i planiranja, ali nije nemoguće – navela je Spaić.

 

Izvor: Pobjeda 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.