Danilo i Damjan: Erasmus + mobilnost učinila da daleki grad u Španiji zauvijek osjećamo kao svoj




Danilo i Damjan: Erasmus + mobilnost učinila da daleki grad u Španiji zauvijek osjećamo kao svoj

Danilo i Damjan Nikčević, studenti Fakulteta političkih nauka UCG smjera Medijske studije i novinarstvo, proveli su ljetnji semestar na Univerzitetu u Kadizu.

“Sama činjenica da je grad u Španiji, prelijepe plaže i brojne znamenitosti sigurno su ono što je nas dvojicu privuklo da se prijavimo za Erasmus+ program u Kadizu,” rekli su oni.

Međutim, boravak u Španiji nadmašio je njihova očekivanja.

“Prvi utisak o Kadizu bio je impresivan. U gradu se razlikuju stari i novi dio grada. Stari dio grada odlikuju prelijepe građevine i istorijske znamenitosti u duhu starih primorskih gradova, uske ulice i plaža, dok je novi dio je u ruhu modernih evropskih gradova sa zgradama izgrađenim u novijem stilu ispod kojih se prostiru velike pješčane plaže,” opisali su studenti.

Na studente je takođe ostavila utisak i srdačnost španskog naroda.

“Ljudi u Kadizu su veoma ljubazni i uvijek spremni da priteknu u pomoć, kako strancima, tako i domaćem stanovništvu. Građani žive za sport, pogotovo fudbal, a jasno je da su svi u gradu vatreni navijači fudbalskog kluba Kadiz,” rekli su oni.

Prijavljivanje za Erasmus + program nije bilo naročito komplikovano, pa su studenti uz pomoć koordinatora za međunarodnu saradnju vrlo lako uspjeli da prikupe svu dokumentaciju.

“Za proces prijave, koji je jednostavan, pomoć smo dobili od koordinatorke za međunarodnu sradnju sa našeg fakulteta. Potrebno je prikupiti traženu dokumentaciju i uz konsultacije sa koordinatorom poslati prijavu. Nakon obavještenja da smo primljeni, koje smo dobili od Univerziteta u Kadizu, za prikupljanje preostale dokumentacije i viziranje, bili smo blagovremeno informisani,” objasnili su Danilo i Damjan.

Uprkos ograničenjima koje je sa sobom donijela pandemija koronavirusa, Danilo i Damjan su osjetili čar Erasmus+ druženja i ostvarili međukulturna poznanstva.

Image

“U gradu je, uprkos pandemiji koronavirusa bio veliki broj Erasmus studenata, a svi smo bili umreženi preko grupa na društvenim mrežama. U početku, udružili smo se sa ljudima sa prostora bivše Jugoslavije, a kasnije sa ostalima iz svih krajeva Evrope pa i svijeta. Svi studenti imaju sličan mentalitet, željni druženja, uživanja i sticanja novih znanja. Funkcionisali smo kao jedna velika porodica i uglavnom smo svi bili smješteni veoma blizu, u starom dijelu grada,” rekli su oni.

Image

Kada je u pitanju sama organizacija Univerziteta u Kadizu, studenti objašnjavaju da Univerzitet u Kadizu funkcioniše na osnovu svoje aplikacije (UCA) na kojoj se nalaze sve potrebne informacije (gradivo, mejlovi profesora, raspored predavanja, konsultacija, domaći zadaci, vrijeme ispita i kolokvijuma).

Studeni kažu da broj  predmeta, na kojima se nastava izvodi na engleskom jeziku, nije velik, međutim, mogućnost biranja predmeta na različitim fakultetima u okviru Univerziteta u Kadizu otvara priliku da se zamijeni što veći broj ETCS kredita.

Nastava se zbog pandemije izvodila u onlajn formatu, dok su poslednjih mjesec dana Danilo i Damjan pratili kombinovanu nastavu. 

Polaganje predmeta studentima nije bilo teško, ali zahtijevalo je pažnju i posvećenost tokom semestra.

“Poslije svakog predavanja imali smo domaće zadatke koji na praktičan način povezuju gradivo predmeta i važne pojedinosti za našu buduću profesiju,” dodali su oni.

Po njihovim riječima, stipendija, koju Erasmus+ program daje crnogorskim studentima, dovoljna je za život u Kadizu, s obzirom na to da se cijene osnovnih namirnica puno ne razlikuju od crnogorskih cijena.

Svoje slobodno vrijeme Danilo i Damjan iskoristili su za obilazak turističkih znamenitosti Kadiza, kao i obližnje turstičke destinacije.

“Erasmus mreža studenata (ESN) u Kadizu organizovala je besplatna putovanja na mjesta koja očaravaju svojom prirodnom ljepotom. Takođe, studenti u svojoj režiji organizuju putovanja tako što iznajme auto ili koriste javni prevoz (najčešće voz), a takva putovanja uvijek ostaju najljepše uspomene. Uz dobru organizaciju vremena, i tokom semestra, a posebno nakon ispitnog roka, svima ostane dovoljno vremena za putovanja,” rekli su Danilo i Damjan.

Odluka da se prijave za Erasmus+ program, kako navode studenti, učinila je da Kadiz, grad koji je toliko daleko, zauvijek osjećaju kao svoj.

"Avanturistički duh, otvorenost ka novim prilikama i iskustvima omogućili su nam da uživamo u čarima španskih gradova i upoznamo mnogo prijatelja, a prelaskom iz zone komforta  u nešto do tada nepoznato, dobili smo veliki broj predivnih uspomena,” zaključili su studenti.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.