Mobilnost administrativnog osoblja Rektorata UCG na Slobodnom univerzitetu u Berlinu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Zaposleni Biblioteke Kancelarije za međunarodnu saradnju  i Karijernog centra UCG učestvovali su na Međunarodnoj nedelji obuke osoblja (International Staff Week) na Slobodnom univerzitetu u Berlinu (Free University Berlin).

Domaćin Međunarodne nedelje obuke osoblja, Slobodni univerzitet u Berlinu, čiji naziv simbolizuje državu i društvo takozvanog slobodnog svijeta, je državni istraživački univerzitet koji uživa ugled u oblasti humanističkih i društvenih nauka, kao i prirodnih i medicinskih nauka, a sa kojim Univerzitet Crne Gore uspješno sarađuje u okviru Erasmus+ programa mobilnosti.  

Međunarodni događaj okupio je 115 predstavnika administrativnog i akademskog osoblja partnerskih univerziteta iz 32 različite zemlje svijeta.

Međunarodna nedelja obuke sastojala se iz četiri tematički podijeljene sekcije koje su uključivale razvoj aktuelnih tema u visokom obrazovanju: održivost u bibliotekarstvu, novi trendovi internacionalizacije, digitalizacija u karijernom servisu, profesionalni razvoj osoblja i cjeloživotno učenje.

Tema konferencije posvećene bibliotekarstvu imala je fokus na kreiranje ponude održivih usluga u akademskoj zajednici, upravljanje digitalnim tranzicijama i zahtjevima koje donose društvene, tehnološke i ekološke promjene.

Predstavnici Karijernog centra bili su u prilici da učestvuju u različitim radionicama  usmjerenim na goruće izazove sa kojim se ovaj sektor suočava - promjena tržišta rada usljed pandemije COVID-19, prilagođavanje novim načinima dopiranja do studentske populacije i poslodavaca, kao i pronalaženje rješenja i stvaranja ideja u skladu sa društvenim promjenama.

U okviru konferencije posvećenoj novim trendovima internacionalizacije obuhvaćeni su  izazovi realizacije strategije internacionalizacije, uključivanje prioriteta nove etape Erasmus+ programa: održivi razvoj, digitalizacija i inkluzivnost. Tokom konferencije predstavljeni su aktuelni bilateralni projekti i značaj bilateralne saradnje za proces internacionalizacije Univerziteta Crne Gore.

Ostvarena mobilnost administrativnog osoblja na Slobodnom univerzitetu u Berlinu bila je prilika za razmjenjivanje primjera dobre praske, upoznavanja sa drugačijim modelima rada, stvaranja novih ideja i kontakata, kao i za osnaživanje saradnje sa međunarodnim partnerskim institucijama.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.