Posjeta Univerzitetu Humbolt u Berlinu u okviru Erasmus+ programa




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Erasmus+ mobilnost realizovana na Univerzitetu u Berlinu, u decembru 2022. godine, imala je za cilj upoznavanja sa projektom DIONE (http://dione-edu.eu/) koji je baziran na konceptu mikrokolaboracija kao nove forme internacionalizacije nastave kroz digitalizaciju. Ovaj oblik saradnje ima za cilj da omogući internacionalizaciju i razmjenu iskustava uprkos ograničenjima kakvo je predstavljala pandemija virusa Covid 19 ili mogućim drugim ograničenjima. Mikrokolaboracije omogućavaju veći procenat učešća studenata u međunarodnim aktivnostima kroz on-lajn aktivnosti učenja i saradnje između dvije institucije i aktivnu internacionalizaciju kod kuće putem virutelnih mobilnosti, a sve sa ciljem sticanja širokog raspona digitalnih kompetencija.

Bila je ovo prilika i da se učesnici Erasmus+ razmjene upoznaju sa Univerzitetom Humbolt u Berlinu, njegovom istorijom, trenutnim aktivnostima internacionalizacije, planovima za saradnju sa institucijama iz Zapadnog Balkana u budućem periodu s obzriom da je budžet Evropske unije za saradnju sa regionom uvećan te otvara mogućnosti za širenje saradnje u budućnosti.

Univerzitet Crne Gore u prethodnom periodu ostvario je uspješnu saradnju sa Univerzitetom Humbolt u oblasti filologije, a posebno u oblasti slavistike.

Univerzitet u Humboltu posjetili su predstavnici Ekonomskog fakulteta, prof. Nikola Milović, PMF-a prof. Savo Tomović, Biotehničkog fakulteta, prof. Sanja Radonjić, Filozofskog fakulteta, prof. Biljana Maslovarić i Rektorata UCG, Tanja Radunović i Ana Dragutinović.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.