Erasmus+ iskustvo sa Univerziteta u Vilniusu




Erasmus+ iskustvo sa Univerziteta u Vilniusu

"Nijedan čovjek nije ostrvo, sam po sebi cjelina; svaki je čovjek dio kontinenta, dio Zemlje”. Ova misao engleskog pjesnika Džon Dona (1624), imala je svoj potpuni smisao na Međunarodnoj nedjelji za osoblje na Univerzitetu u Vilniusu, u Litvaniji. Na njoj su bili okupljeni predstavnici univerziteta Evrope i svijeta, među kojima su bili i predstavnici Univerziteta Crne Gore.

Univerziteti su danas snažno povezani i mogu odigrati važnu ulogu u transformaciji društava, pa i svijeta. Iako funkcionišu u različitim društvenim miljeima, sa specifičnim obilježjima kulture i istorije, postoje brojne sličnosti, zajednički problemi, izazovi, a do rješenja se može lakše doći kroz umreženo djelovanje.

U suočavanju sa problemima koje izazivaju klimatske promjene, jedno do važnih pitanja je primjena zelene agende i podizanje svijesti društva u kojem univerziteti obrazuju nove generacije i mogu biti stožeri promjena društva u kojem rade. To je posebno razmotreno na radionici na kojoj su  učesnici iz različitih zemalja i kultura, u grupama, predstavili na koji način univerziteti, u svojoj zajednici, mogu dati svoj doprinos.  

Univerzitet Vilnius je i dobar primjer razvoja startap programa uz podršku Vlade Litvanije, koja donosi velike godišnje prihode univerzitetu i omogućava nova radna mjesta za one koji prođu ovaj program. Unazad tri godine Univerzitet edukuje i lansira kreatore novih rješenja  uspješne startap zajednice, a pri tome ostvaruje i partnerstva sa internet gigantima, kao što je Gugl.  

Kao primjer povezivanja sa privrednim sektorom poslužila je i posjeta muzeju čokolade Ruta, kao dijela istorijskog nasljeđa Litvanije, gdje su učesnici imali mogućnost da naprave svoje čokolade.

Na jednoj od radionica, Interkulturlana komunikacija, izazovi, prepreke i rješenja, učesnici su ukazali da ono što je zajedničko svim univerzitetima jeste prevazilaženje jezičkih barijera te intenziviranje internacionalizacije univerziteta kroz uvođenje programa na engleskom jeziku.

Kako su zaključili i učesnici radionica ove međunarodne nedjelje, u interkulturalnoj komunikaciji prepreka su uglavnom jezičke prirode, te je danas intencija većina univerziteta, sa kojih dolaze učesnici, prevazilaženje ove barijere kroz uvođenje studijskih programa na engleskom jeziku.

Pored upoznavanja sa istorijom Univerziteta u Vilniusu i muzejskim bibliotekama, učesnici su se upoznali i sa njegovom modernizacijom, pogotovo u domenu bibliotekarstva, gdje je robotika olakšala arhiviranje i vraćanje knjiga, te njihovu evidenciju.

Poseban kuriozitet bila je posjeta Brdu krstova, u blizini kampusa Šialiuai, istorijskog mjesta Litvanije koje simboliše vjeru, nadu i slobodu, a na kojem lokalno stanovništvo i posjetioci ostavljaju drvene krstove.  

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.