Mobilnost - život van granica Crne Gore i čar studiranja u inostranstvu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studentkinja Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore na Studijskom programu za francuski jezik i književnost, Tamara Aleksić, provela je ljetnji semestar na Univerzitetu u Nici.

„Smatrala sam da bi mi, kao studentu francuskog jezika koji želi da se usavrši, bilo veoma korisno provesti određeni period u nekoj od frankofonih zemalja. Zahvaljujući Erasmus + programu i mogućnostima koje pruža, dobila sam priliku da studiram Imageu inostranstvu i da zemlja u kojoj ću nastaviti školovanje bude baš Francuska i jedan od, po mom mišljenju, najljepših gradova – Nica“, rekla je Tamara.

Za Erasmus +, program Evropske unije namijenjen povezivanju i saradnji u oblasti obrazovanja, čula je od svojih profesora i kolega i došla na ideju da sazna detalje o programu i prijavi se.

 „Prvi susret sa Nicom bio je i više nego očaravajući. Već na tom putu od aerodroma do stana, prolazeći pored čuvene Promenade, shvatila sam zašto ovaj grad zovu “kraljicom Azurne obale. Radovala sam se periodu koji slijedi i bila veoma uzbuđena. Navikla sam se veoma brzo na novi način života i okruženje, a s obzirom na to da sam na program razmjene otišla sa drugaricom, boravak u Nici imao je posebnu draž“, kazala je ona.

Studentkinja primjećuje da u Francuskoj živi veliki broj stranaca, te da su kulturološke razlike primjetne.

„Bilo je zanimljivo upoznati ljude iz raznih zemalja i slušati priče o njihovim kulturama. Ono što me iznenadiloImage kod francuskog naroda sa Azurne obale jeste zatvorenost mlađe populacije prema kolegama koji dolaze iz inostranstva, dok sam od onih starijih naučila koliko je neophodna i bitna ljubaznost u svakodnevnoj komunikaciji i to je ono što ću, sigurna sam, primjenjivati i u svojoj zemlji“, rekla je Tamara.

Kada je riječ o studijskim programima, Tamara kaže da razlika postoji, što je bilo i očekivano s obzirom na to da se u Nici francuski jezik izučava kao maternji jezik, međutim, kako navodi, uspjela je da pronađe predmete koji su slični onima koji se izučavaju na njenom matičnom fakultetu.

Kao prednost matičnog fakulteta navodi da su profesori posvećeniji studentima, dok je na Univerzitetu u Nici napravljena dobra organizacija u pogledu akademskog kalendara i ispitnih rokova, što je omogućilo da ima dovoljno slobodnog vremena.

„Nakon svake tri radne nedjelje slijedila je jedna slobodna koju smo koristili za razne izlete do obližnjih mjesta, za upoznavanje grada, kao i druženja sa drugim studentima“, kazala je Tamara.

Studentkinja kaže da na mobilnost gleda kao na jedno veliko životno iskustvo i da je zahvaljujući boravku u inostranstvuImage naučila kako da se suoči sa problemima i sama dođe do rješenja istih.

„Postala sam otvorenija u pogledu saradnje i timskog rada sa ljudima iz raznih zemalja, komunikativnija i snalažljivija u određenim situacijama. Pored toga, napredovala sam i na profesionalnom planu, stekla sam nova znanja i imala priliku da primijenim dosad stečena. Sigurna sam da će mi sve naučeno tokom boravka u inostranstvu biti od velike pomoći u ostvarivanju svojih ciljeva“, zaključila je ona.

Tamara je poručila svim studentima koji ispunjavaju uslove, da se prijave za ovaj program i iskoriste prilike koje im Erasmus + program pruža.

„Apsolutno je predivna činjenica to što je studentima data mogućnost da iskuse život mimo granica svoje države, da osjete čar studiranja u inostranstvu, steknu nova poznanstva i iskustva, kao i da upoznaju razne kulture“, završava Tamara.

 

 

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.