Rektorat, 29.11.2020

Putovanja, upoznavanja, susreti - nezaobilazan dio programa razmjeneImage„Još od upisa na Filološki fakultet Univerziteta Crne Gore, znala sam da je razmjena studenata u okviru Erasmus+ programa jedan od najboljih načina da se osjeti studentski život u inostranstvu, usavrši znanje jezika i steknu prijatelji iz svih krajeva svijeta“, riječi su studentkinje I godine master studija na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, na Odsjeku za njemački jezik i književnost, Anđele Dobrović.

Anđela je, posredstvom Kancelarije za međunarodnu saradnju UCG i prodekana za međunarodnu saradnju Filološkog fakulteta, semestar provela na Karl – Francens Univerzitetu u Gracu.

„Putovanje, upoznavanje raznih  kultura, susret sa ljudima iz različitih zemalja za mene je oduvijek predstavljalo neopisiv doživljaj.  Kao studentkinja na Odsjeku za njemački jezik i književnost, aplicirala sam za jednu od zemalja njemačkog govornog područja i prvi semestar treće godine provela na Univerzitetu u Gracu“, rekla je ona i dodala da je veličina univerzitetskog centra, sa oko 40 000 stranih studenata inspirisala da aplicira baš za ovaj grad.

„Karakteristično za Grac je i to što su ovdje boravila i neka od poznatih svjetskih imena, kao na primjer Nikola Tesla, Ivo Andrić i drugi“, dodala je ona.

Boravak u Gracu, opisuje ona, predstavlja jedan lijep period koji je doprinio samostalnosti, jačanju samopouzdanja, kao i usavršavanju akademskih vještina.

Studentkinja kaže da je prije dolaska u Grac, preko DAAD programa, provela mjesec dana u Manhajmu, te joj je prilagođavanje na novu sredinu bilo znatno olakšano,a prvi utisak pozitivan.

Image„Smještaj u Gracu je bio na samo pet minuta od Univerziteta i od centra grada.  Organizacija  Univerziteta je za svaku pohvalu, tokom ,,Welcome week-a“ smo dobili sve potrebne informacije  o preduzimanju prvih koraka“, rekla je alumnistkinja.

Prva prepreka sa kojom se susrela bio je dijalekat jer, prema njenim riječima, to nije onaj ,,Hochdeutsch“ koji je učila na matičnom fakultetu. Međutim, uspjela je da kroz predavanja i  druženje sa austrijskim studentima brzo prevaziđe i otkloni problem.

„Ljudi u Gracu su druželjubivi, ljubazni, disciplinovani i veoma vode računa o očuvanju životne sredine. Odvajanje smeća je obavezno i kazne ukoliko se radi suprotno su velike. Kako Grac nije veliki grad, skoro svi studenti završavaju svoje obaveze biciklom“, kazala je Anđela.

Kada je riječ odabiru predmeta, studentkinja kaže da imala sam mogućnost da sama bira predmete koji bi bili adekvatna zamjena onima na matičnom fakultetu. 

„Kao prednost Univerziteta u Gracu istakla bih to da sam imala  puno slobodnog vremena, koje sam uvijek  koristila za obilazak Graca ili odlazak u neki drugi grad – Maribor, Beč, Bratislavu…“, dodala je alumnistkinja.

„Smatram da svaki student, treba težiti tome, da bar jedanput u toku svojih studija ode na neku razmjenu, jer je to iskustvo koje će zauvijek pamtiti“, zaključuje Anđela.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/putovanja-upoznavanja-susreti-nezaobilazan-dio-programa-razmjene

https://fosmedia.me/index.php/infos/drustvo/putovanja-upoznavanja-susreti-nezaobilazan-dio-programa-razmjene

https://makanje.me/clanak/4255?fbclid=IwAR0H9q_ORFn4SkRggTBYatRjFEEXTHcllM_aL0r55ZbKGI9PF5HkR5D4hCk

https://www.onogost.me/drustvo/studentkinji-filoloskog-fakulteta-razmjena-studenata-iskustvo-za-pamcenje

 

 

Dokumenti

Broj posjeta : 479