Mobilnost u normalnim okolnostima i u doba pandemije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

ImageStudentkinja treće godine Njemačkog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu UCG, Sanja Dubljević podijelila je iskustvo sa programa razmjene na Univerzitetu Sarland (Universität des Saarlandes).

Studentkinja kaže da joj je mobilnost donijela lakši i sigurniji nastavak studija na matičnom fakultetu, bogatiji CV, iskustva za pamćenje i niz sertifikata za savladane jezičke vještine.

„Ono što me je motivisalo da učestvujem u ovom programu, na prvom mjestu, bila je ogromna želja da unaprijedim znanje njemačkog jezika, upoznam kulturu i način življenja u Njemačkoj, ali i da steknem nova iskustva i prijatelje“, kazala je studentkinja.

Erasmus alumnistkinja kaže da joj se odlaskom na program razmjene ukazala prilika da studira i prati kurseve na stranom jeziku što je bilo od velikog značaja za nju.

Kada je riječ o kampusu Univerziteta Saarland, Sanja kaže da izgled i kapaciteti kampusa privlače posebnu pažnju i poistovjećuje ga sa izdvojenim gradom u kojem je sve što je potrebno studentima na dohvat ruke. „Moj prvi utisak... Bila je to jesen 2019, oktobar, a Sarbriken, kao i kampus Univerziteta, sav u lišću. Očarana tim šarenilom, koje je dodavalo posebnu draž mojoj sreći,  doprinijelo je mom sveukupnom utisku da nikada ne zaboravim taj period.  Puna entuzijazma svjedočila sam ostvarenju svog sna“, opisala je ona.

Sanja kaže da joj je na početku bilo teško, kada je u pitanju dolazak u studentski dom i sam susret sa apartmanom koji je praktično bio prazan, prijavljivanje u opštinu, otvaranje računa u banci.. Međutim, kako kaže, sve to je bilo sitno u poređenju sa lijepom stranom boravka koja je čekala.

ImageImage

Studentkinja navodi da je imala sreću da boravi u najboljem studentskom domu u Sabrikenu. „Prednost doma Waldhaus je realtivno mala udaljenost od fakulteta, isto tako od centra, a posebno mi se dopalo što je okružen šumom i što se ispred nalaze sportski tereni, kao i trim staza“, saopštila je Sanja.

Govoreći o kulturološkim odlikama Njemaca i Njemačke u kojoj je boravila i prije dolaska na Univerzitet, studentkinja kaže da se brzo navikla i uklopila u novo okruženje. „Sviđa mi se njihova organizacija, tačnost i spremnost da uvijek izađu u susret i pomognu internacionalnim studentima“, dodala je.

Univerzitet Sarland, objašnjava studentkinja, ima bogat izbor predmeta u toku semestra, čak i sa većeg nivoa studija. „Što se tiče ličnog iskustva, dva predmeta koja sam slušala nijesu bili sa osnovnih studija, jedan je bio sa nivoa magistarskih studija, dok je drugi bio kurs konverzacije za dokorande“, rekla je alumnistkinja.

Sanja, kao dobre primjere sa fakulteta koji je bio u ulozi domaćina, ističe konstantnu komunikaciju na stranom jeziku, pristup bogatoj biblioteci i materijalima za učenje i pisanje seminarskih radova. Takođe, ističe i  posvećenost profesora i lektora, na studijskom programu za Njemački jezik i književnost UCG, koji pomažu i olakšavaju studiranje na stranom jeziku.

Image

Alumnistkinja kaže da je nakon zimskog semestra dobila odobrenje da i ljetnji semestar provede  na istom Univerzitetu, međutim, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju, ukidanje letova, zatvaranje granica EU, taj semestar je počeo uz onlajn predavanja. „Slušala sam uporedo onlajn predavanja i sa Univerzita Crne Gore i sa Univerziteta Sarland, što naravno nije bilo lako, ali ogromni optimizam da ću za nekolika mjeseca ipak uspjeti da odem u Sarbriken i polagati ispite u klupama Univerziteta Saarland je pobjedio“, opisala je ona i kazala da je početkom jula uspjela da završi sve ostale studentske obaveze i pozdravi se sa internacionalnim prijateljima koji su doprinijeli njenom iskustvu sa razmjene.

Studentkinja ističe da je veoma važno, nakon obaveza povezanim sa učenjem, imati određeni hobi, relaksaciju, fizičku aktivnost, a Univerzitet Sarland je studentima pružao prilike za razonodu. „Univerzitet Saarland u saradnji sa ZIS i ISA programom (Centrima za internacionalne studente) konstantno organizuje neke gogađaje, poput upoznavanja internacionalnih studenata, piknika, izleta, kurseva plesa, obilaska određenih mjesta u pokrajini Sarland i šire, mnogobrojne ekskurzije, skijanje na ledu, plivanje..“, govori ona i dodaje da su na početku zimskog semestra bile organizovane mnogobrojne žurke dobrodošlice.

Sanja kaže da je dobrom organizacijom vremena uspjela otići i na putovanja, posjetila je Rainbow Festival Nancy INTERNATIONAL DANCE u Francuskoj, grad Mec, Strazbur, Luxemburg i Belgiju, kao i veliku atrakciju pokrajine Sarland Baumwipfelpfad Saarschleife. Takođe, u produženom,  ljetnjem semestru, kaže da je posjetila mnoga mjesta koja je bilo ljepše posjetiti u to doba godine.

Svim studentima srdačno preporučuje da apliciraju za ERASMUS + program i dožive nezaboravnu životnu avanturu uz sljedeću poruku: „Budite spremni, sigurno će neko od vas, baš kao i ja, poželjeti da ostane duže nego što je planirao. Ništa nije nemoguće, upornost uvijek pobjeđuje“.

Image

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.