Održano nacionalno takmičenje "Kineski most"
Održano nacionalno takmičenje "Kineski most"

Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore je 7. juna 2024. godine organizovao nacionalno takmičenje “Kineski most”, koje se održalo u Sportsko i kulturnom centru UCG u Podgorici.

Zainteresovani posjetioci su bili u prilici da isprate proces u kojem su se najbolji učenici i studenti takmičili u poznavanju kineskog jezika i kulture, kroz govor, prikaz nekog od talenata u vezi sa bogatom kineskom kulturom i snalaženje u kvizu.    

Kao što i sam naziv takmičenja kaže, most i jeste mjesto susreta, povezivanja, mjesto približavanja kultura. Uvijek se radujemo kada podstičemo vašu kreativnost i želju za učenjem kineskog jezika.

Takmičenje se organizovalo u tri kategorije i to:

 1. Kategorija osnovnih škola – učenici do 12 godina
 2. Kategorija srednjih škola – učenici od 13 do 18 godina
 3. Kategorija studenti – studenti od 18 do 30 godina

Teme ovogodišnjeg takmičenja:

 1. katerogija osnovnih škola – govor na temu „Srećni Kinezi, radost i zabava!“
 2. kategorija srednjih škola – govor na temu „Tragajmo za kineskim snovima“
 3. kategorija studenti – govor na temu „Jedan svijet, jedna porodica“

Članovi stručnog žirija bili su:

 1. Gao Qinglong  – direktorica Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore sa CSUST
 2. Hua Liangwen  – predstavnik Ambasade NR Kine u Crnoj Gori
 3. Mila Babović – prevodilac iz Ambasade NR Kine u Crnoj Gori
 4. Tang Zheguan  - China Road and Bridge Corporation (CRBC) 
 5. Liu Chang  - kompanije China Road and Bridge Corporation 

Takmičenje je svojim prisustvom uveličala zamjenica direktora Centra za jezičku i obrazovnu saradnju pri Ministarstvu prosvete Kine, Wei Jing  koja je čestitala na uspješnoj organizaciji još jednog izdanja ”Kineskog mosta”.  Inače, ovaj Centar iz Kine je organizator svjetskog takmičenja u poznavanju kineskog jezika i kulture “Kineski most”.

Prisutnima se obratila i prorektorka za internacionalizaciju na UCG, prof. dr Sanja Peković koja je istakla da nacionalno takmičenje Kineski most predstavlja izuzetno važan događaj za promociju kineskog jezika i kulture.

“U pripremi ovog takmičenja Insititut Konfucije je pružio svu potrebnu podršku učesnicima uključujući pripremne kurseve, mentore, resurse koji im pomažu da se što bolje pripreme za takmičenje, da svaki učesnik maksimalno iskoristi svoje potencijale i postigne najbolje moguće rezultate. Takmičenje nije prilika samo za akademsko nadmetanje, već i za promociju kulturne razmjene i jačanje prijateljstva između Crne Gore i Kine. Učesnici kroz takmičenje stiču duboko razumijevanje kineski kulture i razvijaju interkulturalne vještine koje su dragocjene i u svakodnevnom životu. Vjerujem da će ovo takmičenje dodatno motivisati naše učenike da se posvete učenju kineskog jezika i kulture, da će ih inspirisati da teže izvrsnosti i da će im pružiti platformu da pokažu svoje talente i strast prema kineskom jeziku i kulturi,” navela je Peković.

Svoje iskustvo vezano za boravak u Kini ovom prilikom je podijelila pobjednica prošlogodišnjeg takmičenja “Kineski most” Alisa Bogdanović.

“Takozvana Kineska Olimpijada  se prošle godine po treći put održala za učenike do 14 godina, a ja sam imala to zadovoljstvo da budem prva predstavnica Crne Gore u toj kategoriji. Tokom deset dana provedenih u Kini sa učenicima kineskog jezika iz svih krajeva svijeta uživala sam u brojnim jezičkim i kulturnim aktivnostima. Finalno takmičenje se održalo posljednje noći kada smo izveli svoje performanse u vezi sa kineskom kulturom koje smo pripremili i govore na temu učenja kineskog jezika. Dijeleći bar dio utisaka sa takmičenja sa vama, nadam se da ću vas inspirisati da se i vi takmičite i date sve od sebe, jer ćete u tome imati veliku podršku od svih nas,” poručila je Bogdanović.

Petočlani žiri je na kraju manifestacije proglasio pobjednike, a nagrade su uručili predstavnici Univerziteta Crne Gore, Čangša univerziteta za nauku i tehnologiju, Ambasade NR Kine i Centra za jezičku saradnju i obrazovanje.

Dobitnici takmičenja su osvojili vrijedne nagrade:

 1. mjesto Xiaomi 13 pro redmi telefon
 2. mjesto Xiaomi pad 6 tablet
 3. mjesto Xiaomi redmi smart watch

Dok su ostali takmičari su osvojili Xiaomi power bank

Pobjednici takmičenja “Kineski most” 2024. godine su:

I KATEGORIJA OSNOVNE ŠKOLE:

 1. mjesto Petar Pajović
 2. mjesto Jovana Vojinović
 3. mjesto Melina Marković

II KATEGORIJA SREDNJE ŠKOLE:

 1. mjesto Dajana Dušević
 2. mjesto Aleksandra Pavićević
 3. mjesto Teodora Tomović

III KATEGORIJA STUDENTI:

 1. mjesto Ivan Aranitović
 2. mjesto Arnad Lekić
 3. mjesto Jelena Kovačević

Čestitke nagrađenima, ali i svim učesnicima takmičenja na izvanrednom predstavljanju kineskog jezika i kulture. Uvjereni smo da će pobjednici uspješno predstaviti Crnu Goru na međunarodnom takmičenju, u čemu im želimo puno sreće i uspjeha.Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.