Rektorat, 13.09.2018

Rektor UCG i novoimenovani ambasador NR Kine razgovarali o učvršćivanju saradnjeRektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Narodne Republike Kine Liu Jinom i njegovim saradnicama.

Rektor Nikolić je ukazao na tradicionalno dobru saradnju Univerziteta sa kineskom ambasadom u realizaciji aktivnosti i pomoći u radu Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore.

„S obzirom na pojačanu saradnju Kine i Crne Gore u ekonomiji, industriji, kulturi i turizmu evidentna je sve veća potreba za razvojem saradnje Univerziteta Crne Gore sa drugim visokoobrazovnim institucijama u Kini, kao i definisanjem prioritenih oblasti u nauci i istraživanju i realizaciju konkretnih zajedničkih projekata“, ocijenio je rektor Nikolić na sastanku.

On je dodao da je evidentna i sve veća potreba za učenjem kineskog jezika i razmatranja mogućnosti uvođenja kineskog jezika kao izbornog predmeta na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

U proteklom periodu akademsko osoblje i studenti Univerziteta imali su više prilika da posjete partnersku instituciju Čangša Univerzitet nauke i tehnologije. Dalja razmjena studenata magistarskih i doktorskih studija, sticanja iskustva u kineskim naučnim institucijama i laboratorijama bi dala rezulate na polju zajedničkih naučnih istraživanja. 

„Pravo je vrijeme da se konkretizuju različiti oblici saradnje“, zaključio je Nikolić, dodajući da odlična prilika za to može biti, u okviru Pojas i putinicijative, i predstojeća međunarodna konferencija „Trendovi u razvoju turizma i hotelijerstva“. Konferenciju organizuju Fakultet za turizam i hotelijerstvo i Pomorski fakultet 11.oktobra ove godine. 

Ambasador Jin je izrazio zahvalnost menadžmentu Univerziteta na podršci u saradnji sa kineskim partnerima i izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima rada Instituta Konfucije.

On  je istakao  da su njegovi prioriteti u ovom mandatu upravo u saglasnosti sa prijedlozima rektora Nikolića, te da će obezbijediti svu potrebnu podršku daljim aktivnostima. Takođe, dodao je, mehanizam 16+1 Pojas i put će omogućiti okvire za još bolju saradnju u oblasti visokog obrazovanja. 

Sastanku Rektora i Ambasadora prisustvovale su i direktorice Instituta Konfucije prof. dr Milena Đukanović i Sandra Luo.