Rektorat, 17.05.2019

Članice MiAn startapa u LjubljaniČlanice MiAn startapa, docent na Elektrotehničkom fakultetu doc.dr Milena Đukanović i Ana Jovanović, pripravnica na Institutu Konfucije, odabrane su da učestvuju u akceleratorskom programu osnovanom od strane EIT Jumpstarter-a u Ljubljani prošle nedjelje. Radi se o dvodnevnom „bootcamp-u“ u okviru kojeg su odabrani timovi (sa po dva člana) bili obučavani kako da svoje biznis ideje pretvore u proizvod i da se predstave na tržištu. Sam bootcamp je i druga faza takmičenja timova u tri oblasti: hrana, zdravlje i sirovi materijali. Svaka oblast je imala eminentne mentore sa najboljih evropskih univerziteta, a odabrani timovi za ovu fazu su dolazili iz raznih evropskih zemalja – Švedska, Finska, Belgija, Francuska, Portugal i pored MiAna, još jedan tim iz Crne Gore.  

Milena Đukanović je u ime MiAn startapa, drugog dana po završetku obuke održala prezentaciju o MiAnu i njegovim proizvodima. Koncept, obrazovne edukativne stone igre koje se proizvode tehnikom 3D štampanja, je time ušao u fazu takmičenja sa ostalim timovima iz oblasti zdravlja. U proizvodnji tih igračaka se koriste samo biorazgradivi materijali i to je još jedna od prednosti MiAna.

EIT Jumpstarter je jedinstven industrijski preakceleratorski program kreiran od strane EIT Health, EIT RawMaterials i EIT Food. Od 2017. se održava ovaj program u Centralnoj, Istočnoj i Južnoj Evropi u cilju da jačaju inovacije i preduzetništvo kako bi revolucionirali tržište EU. EIT Jumpstarter teži da pomogne da ideje izađu iz laboratorija na tržište, dok u isto vrijeme utvrđuju poslovne koncepte, utsanovljuju stvarne živote potrebe za vašim proizvodima, pomaže da ostajete fokusirani i povezani sa najboljim timovima sa njihove ogromne mreže partnera. EIT Jumpstarter je osvojio nagradu za Trening inicijativu Evropske asocijacije u 2019.

EIT Health je mreža koja se bavi sa oko 140 zdravstvenih problema uključujući glavnu zdravstvenu zaštitu i farmaceutske kompanije, univerzitetska istraživanja i medicinske obveznike. Podržava preduzetnički pristup, tako da se  inovacije u zdravstvu mogu probiti na tržište i postati dostupni svima nama. EIT Health ima šest centara za zajedničko korištenje koji pokrivaju vodeće inovacije Evrope. InnoStars jedinstvena mreža EIT Health Partnera i  imaju sjedište u Budimpešti – kako bi bili  na dohvatu ruke u tim zdrastvenim centrima u djelovima Evrope u kojima su lokalni inovacijski ekosistemi manje razvijeni: Hrvatska, Mađarska, Poljska, Portugalija, Italija i Vels (UK). Sve EIT zdravstvene napore, InnoStars radi kroz obrazovanje, pilot projekte inovacije i akceleratorske programe, uključujući EIT Jumpstarter.

Broj posjeta : 717