Pet godina postojanja Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore




Pet godina postojanja Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore

Povodom 71 godine od osnivanja Narodne Republike Kine, Kina i kinesko-crnogorski odnosi ispričani su kroz iskustva. O tome govore: Liu Đin, Darko Pajović, Vatroslav Belan, Petar Porobić, Marija Orlandić, Milena Đukanović,  Vladan Gazivoda, Ratimir Martinović, Yu Xi, Ana Marojević, Janko Šćepanović. 

Prenosimo iskustvo Milene Đukanović, crnogorske direktorke Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore: 

U februaru ove godine navršilo se pet godina postojanja Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, a započet je novi petogodišnji ciklus saradnje sa Ministarstvom prosvjete Kine i partnerskom institucijom Changsha University of Science and Technology.

Nažalost, zbog Covid-19 pandemije nismo bili u prilici da na pravi način proslavimo ovaj važan datum za nas i naše napore u razvoju prijateljskih odnosa između ove dvije zemlje.

Zar nije zadovoljstvo ugostiti prijatelja izdaleka, pita se Konfucije?

Ove godine nismo bili u prilici da se sretnemo sa našim prijateljima iz Kine, ali u najtežem trenutku Covid-19 pandemije oni su mislili na nas i dobili smo velikodušnu pomoć koja je stigla na adresu Univerziteta Crne Gore u vidu 10.000 maski za univerzitetsko osoblje.

Konfucije je takođe rekao da putovanje od hiljadu milja počinje jednim korakom, a mi smo ih u okviru Instituta do sada napravili bar nekoliko. Ponosni smo na veliko interesovanje crnogorskih građana za ovu daleku zemlju i njenu bogatu kulturu. To možemo potvrditi kroz veliki broj polaznika kurseva kineskog jezika od najnižeg nivoa HSK1 do najvišeg HSK6, a čak 5.000 polaznika kurseva imali smo samo u prošloj godini. Do ove godine samo u organizaciji Instituta kroz studijske posjete, takmičenja, Ijetnje škole, stipendije, tu priliku je do sada dobilo 300 crnogorskih građana.

Kao nekom ko se bavi naukom, posebno mi je bilo važno da se akcenat stavi na umrežavanje i produbljivanje odnosa između istraživača i naučnika ne samo dvije partnerske institucije, već i sa drugim institucijama iz Kine. U skladu s tim, u poslednje dvije godine dogovoreno je 14 bilateralnih naučnih projekata.

Kroz minuli petogodišnji aktivni rad i saradnju sa kineskim kolegama sam imala nemjerljive benefite za moj lični i profesionalni razvoj. Svakodnevno od moje drage koleginice, kineske direktorice LUO Chunxia, učim o pravilima kineskog jezika, kulturi, geografskim karakteristikama itd. U posebnom sjećanju ostaće mi druženje sa pandama u Chengdu-u, glineni vojnici u Xi'an-u, grobnica Mawangdui iz Han dinastije 200 g.p.n.e, Zhengjiajie nacionalni park u kom se snimao film "Avatar". Zapravo, lista mjesta u Kini i prijatelja koji tamo žive, a sa kojima sam u kontaktu je podugačka i na to sam najviše pohosna.

Mali koraci vode do velikih rezultata, ili po Konfuciju"Ako šaku zemlje svaki dan budete nosili na jedno mjesto, napravićete brdo i planinu".

Na današnji dan mogu da kažem da smo mi našu kinesku planinu uspjeha i budućnosti u Crnoj Gori uspješno počeli da gradimo.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.