Biotehnički fakultet UCG: Sa ministrom Stijovićem o uspostavljanju Nacionalne referentne laboratorije za zaštitu bilja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Izgradnja i uspostavljanje Nacionalne referentne laboratorije za zaštitu bilja bio je povod sastanka dekanke Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Božidarke Marković i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandra Stijovića, krajem protekle sedmice, na Biotehničkom fakultetu.

Na sastanku, na kojem su usaglašeni stavovi na ovu tematiku, učestvovala  je i direktorka Uprave za bezbjednost hrane mr Vesna Daković, pomoćnica direktorke Zorka Prljević, predstavnici MIDAS projekta mr Gorica Radulović sa saradnicima, kao i prodekan ovog fakulteta prof. dr Zoran Jovović.

„Laboratorija o kojoj je bilo riječi treba da bude smještena na četvrtom dograđenom spratu Biotehničkog fakulteta, a finansirana iz sredstava Svjetske banke, kroz MIDAS 2 program. S obzirom da je izrada Biznis plana za uspostavljanje Laboratorije  u završnoj fazi, a izrada projekta nadogradnje sprata u početnoj fazi, bilo je neophodno zauzeti zajedničke stavove oko otvorenih pitanja oko statusa i načina funkcionisanja buduće laboratorije, a što treba da bude i odobreno i na organima Univerziteta“, kazala je dekanka Marković.

Na sastanku je bilo riječi i o neophodnosti potpunog građevinskog opremanja cjelokupnog nadograđenog sprata Biotehničkog fakulteta, radi širenja i nastavnih kapaciteta Fakulteta, kao i o mogućnosti kandidovanja istih za finansiranje kroz novi MIDAS program.

„S obzirom na veliki broj studijskih programa,  nedostatak učioničkog prostora na Fakultetu postaje sve izraženiji. Osim za potrebe nastave ove sale bi se koristile i za seminare, obuke poljoprivrednih proizvođača i drugih korisnika koje Fakultet često organizuje“, zaključila je dekanka Marković.

Inače je po ovom osnovu, na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja uz saglasnost Biotehničkog fakulteta i Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore od 22. Juna 2018. Godine, odlučeno da se iz MIDAS 2 programa finansira proširenje prostornih i laboratorijskih kapaciteta Biotehničkog fakulteta nadogradnjom sprata na ravnom krovu glavne zgrade Fakulteta, gdje bi se između ostalog opremila i uspostavila Nacionalna referentna laboratorije za zaštitu bilja. 

 

Medijske objave: 

https://www.antenam.net/drustvo/189378-biotehnicki-fakultet-ucg-sa-ministrom-stijovicem-o-uspostavljanju-nacionalne-referentne-laboratorije-za-zastitu-bilja 

https://fosmedia.me/infos/drustvo/sa-stijovicem-o-uspostavljanju-nacionalne-referentne-laboratorije-za-zastitu-bilja 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.