Konstantna potreba za školovanim kadrom u poljoprivredi preporuka za Biotehnički fakultet UCG




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Potreba za školovanim kadrovima u oblasti poljoprivrede je konstantna, pa je to i prava preporuka za upis studenata na Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, smatra prodekanka za nastavu na ovom fakultetu prof. dr Snježana Hrnčić.

“Iako studije iz oblasti poljoprivrede nekim studentima nisu prvi izbor, treba naglasiti, da je upravo ovo oblast velikog privrednog i strateškog  značaja. Jer, hrana je naša nasušna potreba, a zadovoljenje svih potreba u hrani jedan je od najvećih izazova društva, bio u prošlosti, sada je, a biće i u budućnosti. Stoga je i potreba za školovanim kadrovima konstantna. To su razlozi zbog kojih treba razmisliti o ovom pozivu, jer posla u sektoru  proizvodnje hrane će uvijek biti. Mijenjaju se samo trendovi i tehnologije u proizvodnji, a potrebe ostaju i povećavaju se“, istakla je prodekanka Hrnčić.

Promociji Biotehničkog fakulteta doprinosi i veliki broj svršenih studenata koji su uspješno započeli i ostvaruju svoju profesionalnu karijeru, kao i intenzivna komunikacija i saradnja naučnog i akademskog osoblja sa poljoprivrednim proizvođačima, privrednicima i institucijama na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Kao i svih ranijih godina, navodi prodekanka Hrnčić, i prethodne studijske godine, na akademskim studijskim programima u Podgorici, popunjena su sva oglašena mjesta.

„Na studijskom programu Biljna proizvodnja upisan je 61 student, a na studijskom programu Animalna proizvodnja 35 studenata. Biotehnički fakultet realizuje i dva primijenjena studijska programa na koje je prethodnoj godini upisan 51 student.  Na primijenjenom studijskom programu, Kontinentalno voćartsvo i ljekovito bilje u Bijelom Polju, upisano je svih 30 studenata (koliko je licencom Ministarstva prosvjete odobreno), dok je drugom primijenjenom studijskom program Mediteransko voćarstvo, koji se realizuje u Baru, upisan 21 student“, navela je prodekanka Hrnčić.

Studijske programe na Biotehničkom fakultetu mogu upisati kandidati koji su završili gimnaziju, sve srednje stručne škole i licencirane srednje vjerske škole. Dva predmeta koja se od značaja za dalje školovanje i koja se boduju prilikom upisa su Biologija i Hemija. U slučaju da kandidati nisu imali predmet Hemija boduje se Hemija sa biohemijom ili Opšta i neorganska hemija ili Organska hemija.

„Tradicionalno, najveće interesovanje kandidati pokazuju za akademski studijski program Biljna proizvodnja na kome se svake godine popune sva mjesta već u prvom upisnom roku, dok se na studjskom programu Animalna proizvodnja mjesta uglavnom popune u drugom upisnom roku. Nešto manje interesovanje je za primijenjene studijske programe“, dodaje prodekanka Hrnčić.

Kandidatima zainteresovanim za upis na studijske programe Biotehničkog fakulteta informacije vezane za upis na fakultet i studijske  programe, dostupne su na zvaničnoj stranici Biotehničkog fakulteta https://www.ucg.ac.me/btf.  Sve potrebne informacije su objavljene i u najnovijem Informatoru Univerziteta Crne Gore za studijsku 2021/2022.

 

Korisni link:

Pravilnik o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore

Informator

 

Medijske objave:

https://fosmedia.me/infos/drustvo/konstantna-potreba-za-skolovanim-kadrom-u-poljoprivredi-preporuka-za-biotehnicki-fakultet-u

https://www.portalanalitika.me/clanak/konstantna-potreba-za-skolovanim-kadrom-u-poljoprivredi-preporuka-za-biotehnicki-fakultet-ucg

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.