Potpisan ugovor o saradnji Biotehničkog fakulteta – Podgorica i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Tokom radne posjete  predstavnika Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Stossmayera iz Osijeka, dekana prof. dr Krunoslav Zmaić  i prodekana (prof. dr Zvonko Antunović, prof. dr Andrijana Rebekić i prof. dr Tomislav Vinković),  Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore (12-13. maj 2022. godine) potpisan je Ugovor o međufakultetskoj naučnoj i stručnoj sradanji.

Tom prilikom su dekanka Biotehničkog fakulteta prof. dr Božidarka Marković zajedno sa prodekanima (prof. dr Sanja Radonjić i prof. dr Snježana Hrnčić) i drugim profesorima goste detaljno upoznali sa resursima i aktivnostima Biotehničkog fakulteta u pogledu naučnoistraživačke, nastavane i stručne djelatnosti.

Dekanski timovi  oba fakulteta ukazali su na veliki značaj potpisivanja ugovora koji ima za cilj  dalje jačanje saradnje i aktivnosti oko:

  • razmjene nastavnog i naučnog osoblja s ciljem uzajamnog unapredjenja nastavnog procesa, kao i saradnje po pitanjima naučnoistraživačkog rada od obostranog interesa
  • razmjene studenata radi obavljanja stručne prakse,
  • razmjene naučnih i stručnih publikacija,
  • organizacije zajedničkih seminara i naučnih skupova, kao i razmjene učesnika na njima,
  • izdavanje zajedničkih udžbenika, monografija, časopisa i drugih publikacija,
  • saradnje na zajedničkim naučnoistraživačkim i stručnim projektima te
  • ostalih oblika saradnje iz djelatnosti oba potpisnika Ugovora.

Tokom boravka kolega iz Osijeka, naročita se pažnja posvetila razmjeni iskustava u vezi sa reorganizacijom studijskih programa i njihovim unapređivanjem i usklađivanjem sa aktuelnim trendovima u visokom obrazovanju  i potrebama tržišta, zatim o mogućnosti razmjene studenata i predavača. Dalje jačanje saradnje u pogledu naučnoistraživačke djelatnosti je, takođe,  

Veoma je bila interesantna i razmjena ideja i iskustava o pogledu razvoja oglednih imanja, u čemu su kolege iz Osijeka napravili veliki pomak zadnjih godina postavljanjem oglednih i kolekcionih zasada (u povrtarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu i ratarstvu) na oko 100 ha površine, a u toku je uspostavljenje oglednog dobra za animalnu proizvodnju. To je bio povod da se posjeti ogledno imanje Biotehničkog fakulteta – Lješkopolje, gdje su enolog, prof. dr Danijela Raičević i upravnik imanja Rade Spalević, goste upoznali sa svim resursima  Imanja, sortimentom i tehnologijom proizvodnje vina i rakija u vinopodrumu.  



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.