Sljedeće sedmice drugi rok: Konkurs za upis u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore
Sljedeće sedmice drugi rok: Konkurs za upis u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore

Univerzitet Crne Gore raspisaće naredne sedmice konkurs za upis u prvu godinu osnovnih studija, u 2024/2025. godini, u drugom roku. Konkurs će biti objavljen u dnevnim novinama koje izlaze u Crnoj Gori, kao i na zvaničnom sajtu Univerziteta Crne Gore, i njime će biti preciziran preostali broj mjesta za upis. 

Kao i u prvom roku, u tekstu konkursa biće opisani detalji elektronske prijave putem platforme upisi.edu.me, u skladu sa programom Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija. Izuzetno, ukoliko prijavu nije moguće podnijeti elektronskim putem, kandidati podnose prijavu neposredno, preko studentske službe organizacione jedinice.

Pravo prijave na konkurs za upis na osnovne studije ima crnogorski državljanin i stranac, u skladu sa zakonom, koji je stekao odgovarajuću kvalifikaciju IV-1 podnivoa Nacionalnog okvira kvalifikacija.

Kandidati koji nisu imali eksterni maturski odnosno stručni ispit polažu testove iz dva predmeta od značaja za nastavak obrazovanja. Prijemni ispiti se organizuju za upis na studijske programe: Medicina, Stomatologija, Arhitektura, Psihologija, Fizička kultura i zdravi stilovi života, kao i na stručno-umjetničke studijske programe.

Univerzitet Crne Gore obavještava buduće studente da je unaprijeđen i postupak elektronskog potpisivanja ugovora o studiranju na Univerzitetu Crne Gore kao posljednjeg koraka elektronskog upisa na Univerzitet Crne Gore. 

Pored mogućnosti potpisivanja putem elektronske lične karte, dostupne i prošle godine, ove godine je studentima na raspolaganju i dodatna opcija koju je omogućio Crnogorski Telekom besplatnim promo paketom eTrust.

***

Usluga elektronskog potpisivanja ugovora o studiranju razvijena je prošle godine u okviru projekta "E-usluge kao odgovor na Covid-19", koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom javne uprave. Cilj projekta je podsticanje mladih na korišćenje digitalnih servisa u interakciji sa institucijama, bez čekanja u redovima i prikupljanja dokumenata.

Korinski linkovi: 

·     Studentski informator

·     Sve što ste htjeli da pitate: Konkurs, upisi procedure

·     Elektronsko potpisivanje ugovora o studiranju - poslednji korak upisaNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.