Biotehnički fakultet, 27.05.2019

Dekan Jovanović: Malo je fakulteta koji imaju privilegiju da školuju “domaćine”-MalImageo je fakulteta koji imaju privilegiju da školuju „domaćine“, odnosno studente koji će se baviti sopstvenim biznisom i stvoriti solidne uslove za život sebi i porodici. Ovim riječima je predstavio Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, dekan ovog fakulteta prof. dr Miomir Jovanović.

Upisom na ovaj fakultet, dodaje on,  studenti će imati mogućnost da stečena znanja  primijene ne samo na radnim mjestima u okviru državnih institucija i privrednih društava, već i na indivualnim poljprivrednim gazdinstvima.

 Sa dekanom Jovanovićem smo razgovarali o budućoj karijerni ovih studenata, savremenim izazovima visokoškolskog obrazovanja  u oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda, transferu znanja i primjeni u praksi.

UCG: Kako na poljoprivrednoj sceni, u skladu sa savremenim evropskim trendovima,  grade svoje mjesto studenti i svršeni studenti Biotehničkog fakulteta UCG?

DEKAN JOVANOVIĆ:  Brojni su primjeri studenata našeg Fakulteta koji  su, između ostalog, uspjeli da se pozicioniraju na probirljivom domaćem, odnosno međunarodnom tržištu, uključujući,  prije svega, turističko tržište, kroz plasman svojih proizvoda - mlijeka, sireva, vina, meda, maslinovog ulja i drugih proizvoda. Ovim se posebno ponosimo, jer su preduzetnici koji su sticali znanja na našem Fakultetu ujedno i najbolja preporuka zainteresovanim srednjoškolcima za upis na naše studijske programe. Treba pomenuti  i studente našeg Fakulteta koji se nakon stečenog iskustva nalaze na odgovornim mjestima u privredi i državnim organima.

UCG: Nedavno je u rad puštena najsavremenija oprema u Laboratoriji za mljekarstvo. Koliko će to uticati na proces nastave na Fakultetu?

DEKAN JOVANOVIĆ: Ova laboratorija je izvanredan primjer kao treba da funkcioniše saradnja između Fakulteta, poljoprivrednih proizvođača i prerađivača mlijeka i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Konkretno, što se studenata tiče, imaju jedinstvenu priliku da se kroz nastavni proces na najsavremenijoj opremi upoznaju sa svim bitnim elementima zdravstvene bezbjednosti mlijeka i standardima kvaliteta.

UCG: Šta je Biotehnički fakultet UCG još preduzeo u cilju poboljšanja praktične nastave i koja vrata ona otvara za studente vašeg fakulteta?

DEKAN JOVANOVIĆ: Praktična nastava je posebno dobila na značaju kroz reformisane akreditovane programe i  činjenicu  da je predviđeno da 25% praktične nastave predstavlja obavezni dio predmeta. Takođe, studenti našeg Fakulteta imaju mogućnost izvođenja praktične nastave na našim imanjima u Podgorici i Baru, uključujući privredne subjekte sa kojima postoji dugogodišnja saradnja. Kroz ovu  saradnju otvaraju se mogućnosti za nastavak stručnog osposobljavanja i zasnivanja radnog odnosa.

UCG: Šta donosi studentima saradnja Fakulteta na međunarodnom nivou?

DEKAN JOVANOVIĆ: Međunarodna saradnje našeg Fakulteta sa vodećim Fakultetima u regionu i šire, ogleda se kroz realizaciju brojnih projekata i mobilnost ne samo predavača, već i studenata. Upravo, usaglašavajući studijske programe sa sličnim visokoškolskim institucijama u okruženju stvoreni su uslovi za nesmetan nastavak studija naših studenata na drugim fakultetima, odnosno dolazaka inostranih studenata koji su zaintersovani za školovanje na našem Fakultetu.

UCG: Biotehnički fakultet UCG realizovao je brojne projekte, naučna istraživanja i radionice, bilo kao nosilac ili partnerska institucija,  u tekućoj studijskoj godini. Da li biste neku ativnost posebno istakli?

DEKAN JOVANOVIĆ: Bilo bi nekorektno izdvojiti posebno nekog pojedinca ili aktivnost.  Naime, osnovni cilj Fakulteta je da pruži maksimalnu podršku svim zainteresovanim profesorima i istraživačima, uključujući studente da uzmu učešća u svim aktivnostima koje doprinose unapređenju pozicije ne samo Fakulteta, već državnog Univerziteta i Crne Gore, uopšte, u čemu smo do sada nadam se imali uspjeha.

UCG: Šta biste poručili svim zainteresovanim studentima za upis na Biotehnički fakultet UCG?

DEKAN JOVANOVIĆ: Želim dobrodošlicu svima koji žele da postanu dio jedne uspješne priče, priče koja traje punih 82 godine, počev od osnivanja naše institucije – još 1937.godine.

 

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/241835/privilegija-da-se-skoluju-za-domacine.html

https://www.cdm.me/drustvo/jovanovic-malo-je-fakulteta-koji-imaju-privilegiju-da-skoluju-domacine/

https://volimpodgoricu.me/2019/05/27/jovanovic-malo-je-fakulteta-koji-imaju-privilegiju-da-skoluju-domacine/

 

 

Broj posjeta : 1167