O zaštiti vinove loze na međunarodnom skupu u Portugalu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prof. dr Nedeljko Latinović sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore učestvovao je u gradu Vila Real, u Portugalu, u radu tradicionalne konferencije koja se održava svake druge godine i okuplja stručnjake iz oblasti integralne zaštite vinove loze.

Riječ je o Joint IOBC-WPRS sastanku radne grupe “Integralna zaštita vinove loze”, koji se održavao od 5. do 8. novembra Image2019. godine.

Na skupu su učestvovali istraživači iz Portugala, Španije, Francuske, Italije, Austrije, Njemačke, Švajcarske, Izraela, Južnoafričke Republike, Kanade, Novog Zelanda i Crne Gore.

Ovom prilikom, prof. Latinović je predstavio rad iz Crne Gore pod nazivom: “Enhancing IPM implementation perspectives in Montenegro and Italy by means of a dynamic mechanistic model for Phomopsis viticola infections: VITISUST”.

Istraživanja su nastala kao rezultat rada na projektu:“Sistemi podrške odlučivanju na bazi web platforme u cilju unapređenja održivosti vinogradarskog sektora u Crnoj Gori i Italiji” - (VITISUST), koji je projekat od posebnog značaja između Italije i Crne Gore. Ovaj projekat  finansiraju Minstarstvo nauke Crne Gore i Generalni direktorat za promociju zemlje Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike  Italije, za period 2018/2020.Image

Pored predstavljanja rezultata rada, učesnici su imali i mogućnost da obiđu vinarije u oblasti Duro Valley i budu upoznati sa najnovijim iskustvima iz zaštite vinove loze.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.