Iznenada preminuo prof. dr Slavko Mijović




Iznenada preminuo prof. dr Slavko Mijović

Poštovane kolege i studenti,

Obavještavamo vas da je 15. oktobra 2020. godine iznenada preminuo prof. dr Slavko Mijović, dugogodišnji naučni radnik i profesor na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Slavko Mijović je rođen 24. oktobra 1954. u Golubovcima kod Podgorice. Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu završio je 1980, a magistrirao je na istom fakultetu 1986. godine. Doktorsku disertaciju iz oblasti vinogradarstva odbranio je 1993. godine na Agronomskom fakultetu u Čačku.

Radni odnos zasnovao je 1981. u ''Agrokombinat 13. jul'', a nakon pripravničkog staža prelazi u Agroekonomski institut gdje je radio na istraživačkim projektima iz oblasti vinogradarstva. Od 1987. godine pa do posljednjeg dana života bio je zaposlen u Poljoprivrednom/Biotehničkom institutu, današnjem Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Funkciju šefa Zavoda za voćarstvo i vinogradarstvo obavljao je u periodu od 1994 do 1998. i od 2001 do 2008. godine.

Od 1998. do 2001. godine obavljao je funkciju pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a funkciju pomoćnik direktora Biotehničkog instituta obavljao je  od 2004. do 2007. godine.

Učestvovao je u realizaciji brojnih naučnoistraživačkih projekata u oblasti vinogradarstva, posebno dugogodišnjim sortnim istraživanjima koja su rezultirala priznavanjem većeg broja novih sorti vinove loze. Kao autor ili koautor objavio je preko 200 naučnih i stručnih radova. Svoja naučna i stručna znanja pretakao je u praksu aktivnim učešćem u podizanju i održavanju vinograda, ne samo na fakultetskom oglednom imanju, nego i brojnih većih vinograda u Crnoj Gori.

Od 2006. godine aktivno je učestvovao u realizaciji studijskih programa na Biotehničkom fakultetu kao predavač na predmetima iz oblasti vinogradarstva. Izveo je brojne generacije studenata koji su specijalističke ili magistarske radove odbranili upravo iz oblasti vinogradarstva. Iznenadna smrt ga je pretekla da desetak započetih studentskih radova dovede do kraja.

Dragog Slavka pamtićemo kao odanog prijatelja, posvećenog kolegu i stručnjaka.  Neka mu je vječna slava i hvala za sve što je uradio za naš Fakultet i za vinogradarstvo Crne Gore.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.