Uticaj drevnog vegetacijskog pokrivača na dinamiku ekosistemskih servisa i diverzitet biljaka tokom poslednjih 200 godina (Pirineji, Francuska)




Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo na prezentaciju koju će u ponedjeljak 26. juna 2023. godine, od 9:30 do 10:30 na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore održati dr Florence Mazier i dr Marie-Claude Bal, iz Laboratorije za geografiju životne sredine (GEODE) Francuskog nacionalnog centara za naučna istraživanja (CNRS) i Univerziteta Toulouse-Jean Jaurès iz Tuluza.  Na prezentaciji će govoriti o aktivnostima na polju pedoantrakologije i istraživanja polena, koji su važni za razumijevanje evolucije planinskih predjela.

Prezentacija se organizuje u okviru projekta “IRISNadahnjujuće ruralno nasljeđe: Održive prakse zaštite i očuvanja planinskih pejzaža i sjećanja” koji se sprovodi u pet Evropskih zemalja: Španiji, Francuskoj, Italiji, Crnoj Gori i Velikoj Britaniji. Projekat IRIS ima za cilj da unaprijedi društveno i ekološki održivo očuvanje, zaštitu i korištenje planinskih predjela sa njihovom prirodnom i kulturnom baštinom. Projekat istražuje i razvija pristup “živog nasljeđa”, promovišući “zaštitu kroz korištenje” planinskih predjela i susjednih ruralnih područja. Implementaciju projekta IRIS u Crnoj Gori koordinira GEODE, a projekat se sprovodi u saradnji sa interdisciplinarnim timom istraživača i profesora sa Univerziteta Crne Gore. Projekat se kofinansira kroz program Evropske unije Horizon 2020

Dobrodošli!

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.