ICGEP_detalji_kontakt_za_Crnu Goru




Centar za genetski inženjering i biotehnologiju ICGEB sasjedištem u Trstu osnovan je u okviru zajedničkog sistema Ujedinjenih Nacija kao Centar uspješnosti za istraživanje i treninge u oblasti molekularne biologije, kao pomoć zemljama u razvoju i ekonomijama u tranziciji. Posvećen je rješavanju nekih od ključnih problema koji se tiču zdravlja, ishrane, poljoprivrede, životne sredine, industrijskog razvoja. ICGEB broji 64 zemlje članice, a Crna Gora postala je jedna od njih 2012. godine. ICGEB nije lociran samo na teritoriji grada Trsta, već ima svoje labaratorijei u Nju Delhiju (Indija), Cape Town (Južna Afrika), a posjeduje i mrežu od 41 povezana centra uspješnosti u okviru svojih zemalja članica, čije istraživačke aktivnosti su koordinisane i djelimično finansirane od strane ICGEB-a, što pruža mogućnost razvoja mobilnosti, koja je izuzetno važna za svakog istraživača. Važnost i prednosti članstva u jednom ovakvom centru za CrnuGoru i njene naučnike s uizuzetni, s obzirom na činjenicu da su labaratorije ICGEB-a jedne od najboljih u svijetu i da sv ezemlje članice i njeni naučnici imaju puni pristup i mogućnost usavršavanja, obuka, istraživanja u okviruovog Centra. 

Upravo u vezi sa tim, ICGEB je uspostavio Arturo Falači ICGEB Program stipendija (the Arturo Falaschi ICGEB Fellowship Programme) koji nudi stipendije za duže ili kraće boravke za naučnike koji su nacionalnosti jedne od zemalja članica ICGEB-a, da realizuju istraživanja u Trstu, NjuDelhiju i Kejptaunu. U okviru Arturo Falači programa stipendija trenutno su otvoreni pozivi za doktorske, postdoktorske studije, kraće istraživačke boravke i SMART mobilnosti. ICGEB nudi kompetitivne stipendije za doktoande i postdoktorande iz oblasti prirodnih nauka, motivisanim istraživačima koji žele da realizuju doktorska i postdoktorska istraživanja na renomiranim naučnim ustanovama. Takođe, najuspješniji stipendisti postdoktorandi moći će, nakon završenih studija, da apliciraju za grantove za istraživače na početku karijere (Early Career Research Grants) koji se takođe nude u okviru ICGEB-a a kojim se podržavaju istraživački programi mladih rukovodilaca istraživanja po njihovom povratku u zemlju članicu ICGEB-a.

U vezi svih detalja i informacije o novim rokovima za podnosenje aplikacija u 2020. godini (još nisu objavljeni) kontakt osoba je:

Dr Jelena Zindović

Nacionalna kontakt osoba za saradnju Crne Gore sa ICGEB-om (ICGEB Liaison Officer)

Univerzitet Crne Gore - Biotehničkifakultet 
e-mail: jelenazindovic@yahoo.com

tel: 020 268 716

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.