Studenti ETF-a daju doprinos u borbi protiv pandemije Covid-19




Studenti ETF-a daju doprinos u borbi protiv pandemije Covid-19

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore jedna od najaktivnijih i najatraktivnijih laboratorija jeste ona za Medicinsku elektroniku, uključujući medicinsku informatiku ili šire biomedicinski inženjering. Od početka korona pandemije pripadnici ove laboratorije su ponudili više rešenja u oblasti medicinske elektronike, informatike, primjene IoT u medicini koja mogu biti od pomoći. Covid je pokazao da samo integralni pristup medicini može pomoći. Najviše se pokazala medicinska informatika, koja je jedina bila na visini zadatka za održavanje fizičke distance između osobe i drugih osoba, osobe i institucija (banke, plaćanja, nastava, sastanci), obavještavanja, socijalnih mreža, statistike i mnogo ostalih primjena.

Ono što je interesantno za informatičku i start-up zajednicu Crne Gore jeste veliki broj hardversko-softverskih rešenja koje nude studenti kroz svoje laboratorijske i seminarske radove. Bazirana su na popularnim mikroprocesorskim, web i mobilnim platformama. Studenti sa svojim mentorom su totalno ponudili OPEN HARDWARE i SOFTWARE i biće im drago, ako start-up zajednica bude zainteresovana za dalja istraživanja i primjenu. Neke od zanimljivih tema su:

  • Pametni medicinski kiosk
  • Pametni Covid-19 mjerač socijalne distance
  • Pametna Covid-19 maska
  • Sistem za praćenje pacijenata-osoba za potrebe Covid-19 u realnom vremenu

 

Tu su i ranija rešenja, koja mogu biti od koristi kao što je sistem Syntrofos.
Više informacija na LINKU…

Studentski tim je predvođen prof. dr Radovanom Stojanovićem, koji se smatra pionirom uvođenja biomedicinskog inženjeringa u praksu i edukaciju Crne Gore.

Izvor: Hightech.me



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.