Elektrotehnički fakultet

Iz ugla alumniste Elektrotehničkog fakulteta: Rad za IT giganta Meta AI - Facebook
Alumnista Elektrotehničkog Univerziteta Crne Gore, Filip Radenović, koji je sa najvišom ocjenom završio osnovne i master studije u Podgorici, na ETF-u, danas je zaposlen u predstavništvu IT giganta Meta (Facebook), na poziciji naučnik-istraživač.

Prenosimo vam, u nastavku, priču o njemu preuzetu sa portala  Dnevno

Podgoričanin Filip Radenović cijelog života želio je da radi na granicama ljudskih sposobnosti, da bude jedan od onih koji pomjeraju te granice, odnosno da kroz svoj posao mijenja živote ljudi, na bolje. Odabrao je da to bude oblast vještačke inteligencije kao vrhunac tehnologije, pa je tako, prateći tu želju, i nevjerovatnu glad za znanjem uspio da dosanja svoj san!

Na pitanja našeg portala odgovora iz centra tehnološkog svijeta- Silicijumske doline( Kalifornija) gdje je zaposlen u predstavništvu  IT giganta kakav je Meta (Facebook) na poziciji naučnik-istraživač, tačnije u  odsjeku za vještačku inteligenciju zvanu Meta AI.

“Tokom mog procesa obrazovanja, najveći izazov je bio rad na temama iz otvorene nauke, tj, na problemima koji su daleko od svog idealnog rješenja. Uvijek sam osjećao veliku želju da radim na aktuelnim problemima i doprinosim akademskim ostvarenjima”, kaže sagovornik serijala ”Najbolje iz Crne Gore".

Samo dio bogate biografije Filipa Radenovića: osnovne i master studije elektrotehnike završio je na Univerzitetu Crne Gore u Podgorici, sa prosjekom 10.00. Budući da oblast koju je želio da istražuje nije uopšte bila tada, kao ni sada zastupljena u našoj zemlji, a koja je u tom periodu u svijetu doživljavala veliki uspon u popularnosti, sa mnoštvo neriješenih naučnih problema, “glad” sa znanjem "utolio" je u Češkoj, i to na doktorskim studijama na Tehničkom Univerzitetu u Pragu, u oblasti kompjuterske percepcije.

“Moja uža specijalizacija jeste pretraživanje i prepoznavanje koncepata ili objekata na slikama, npr. kada kompjuter pokušava pronaći objekat predstavljen na datoj slici u bazi od milion ili milijardu fotografija za nekoliko sekundi. Aplikacije u kojima se primjenjuju slični metodi su autonomna vozila, obrada medicinskih snimaka, automatska 3D rekonstrukcija za obnovu i arhiviranje građevina, virtuelna ili argumentovana realnost...

Programi koje kreiram mogu obraditi milijarde slika za veoma kratko vrijeme, uz mogućnost razumijevanja na ljudskom nivou. Moje najdragocjenije iskustvo do sada jeste saznanje da radim na predlaganju novih rješenja koja kroz aplikacije firme Meta dotiču živote milijarde ljudi na našoj planeti”, priča Radenović koji nam dalje objašnjava da se najveći dio  njegovog rada na doktorskoj tezi sastojao u objavljivanja originalnih doprinosa u oblasti, u vidu publikacija na najistaknutijim međunarodnim konferencijama i časopisima.

“Tadašnji Facebook je, takođe, učestvovao na pomenutim konferencijama, gdje sam i upoznao veliki broj vršnjaka iz svoje oblasti i nakon razgovora sa njima odlučio da se oprobam kao pripravnik”, kaže Radenović i ističe da je to bilo izuzetno pozitivno iskustvo koje je trajalo četiri mjeseca, nakon kojeg je i uslijedila ponuda iz snova.

“Da se pridružim Facebook timu, kada završim doktorske studije. To se i dogodilo, i od septembra 2019. radim za Facebook", kaže Radenović koji od tada boravi u "domu" mnogih najvećih svjetskih visokotehnoloških korporacija - Silicijumskoj dolini.

Broj posjeta : 509

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.