Žene naučnici o svom putu nauke u okviru Evropske noći istraživača




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru Evropske noći istraživača, događaja koji se istovremeno realizuje u preko 200 evropskih gradova,  održana je i panel diskusija na temu "Žene u nauci", u Bemax areni u Podgorici, sa ciljem da šira javnost sazna više o životu i radu žena koje se u Crnoj Gori i inostranstvu bave naučnoistraživačkim radom.

Prof. dr Milena Đukanović, doc. dr Milica Kosović-Perutović, dr Jana Mišurović i dr Jelena MIjušković govorile su o svojim naučnim karijerama u oblasti elektrotehnike i 3D štampe, ekološki prihvatljivih sinteza novih koordinacionih jedinjenja, fizičke hemije i fizike elementarnih čestica.

Publika je aktivno učestvovala i postavljala pitanja u vezi sa njihovim pozitivnim i negativnim iskustvima u radu i građenju karijere žene-naučnika.

Panelistkinje su upoznale širu javnost sa značajnim rezultatima ostvarenim u oblasti nauke i inženjerstva, i motivisale mlade ljude da istrajno rade na svom profesionalnom razvoju.

Evropsku noć istraživača organizovali su Fondacija za promovisanje nauke - Prona i JU Prirodnjački muzej Crne Gore.

Glavni događaj Noći istraživača u Crnoj Gori, pod sloganom "Oblikuj budućnost", realizovan je 30. septembra u Bemax areni u Podgorici. Takođe, promotivni događaji organizovani su širom države, kako bi se široj populaciji, a prije svega mladima, približio raznoliki svijet nauke i njegov uticaj na svakodnevni život, kao i da bi se stimulisalo interesovanje za istraživačku karijeru.

Dvanaestočasovni program (12:00-00:00) posvećen nauci i promjenama koje donose nove tehnologije dramatično mijenjajući svijet, obilovao je demonstracijama eksperimenata, interaktivnim prezentacijama, radionicama, naučnim tribinama. Pokazalo se da Festival podiže nivo naučne pismenosti u Crnoj Gori i na efektan način približava nauku široj populaciji!



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.