Elektrotehnički fakultet partner na projektu za razvoj SMART inovacionih centara za podsticanje preduzetništva




Elektrotehnički fakultet partner na projektu za razvoj  SMART inovacionih centara za podsticanje preduzetništva

Sve vidljiviju potrebu da univerziteti budu akceleratori ubrzanog pametnog razvoja društva, potvrdio je i nedavno dobijeni projekat Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Riječ je o međunarodnom projektu SMART inovacioni centri za razvoj preduzetništva i podsticanja razvoja održivih smart rješenja na Zapadnom Balkanu. 

Projekat SMART je jedan od 14 projekata koje je Univerzitet Crne Gore dobio u okviru prvog poziva novog ciklusa Erasmus + projekata izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja (CBHE) za 2021-2027. ovog poziva, ostvarivši veliki uspjeh.

Rukovodilac ovog projekta prof. dr Milena Đukanović, sa ETF-a, kaže da je danas na institucijama visokog obrazovanja dodatan pritisak jer se suočavaju sa drugačijim izazovima.

„Znanje se danas percipira drugačije i cijeni ne zbog onoga što jeste već zbog onoga što može da uradi, pogotovo u okvirima ekonomije društva 21. vijeka koje se oblikuje pametnom specijalizacijom, digitalizacijom i konceptima, kao što su zeleno, održivo, itd...“, objašnjava Đukanović.

Razvoj društva, smatra ona, zavisi od velikog broja međusobno povezanih aktera – vlade, civilnog društva, privatnog sektora, univerziteta, individualnih preduzetnika i drugih.

„Projekti otvorenih inovacija koji uključuju različite aktere postaju sve važniji za univerzitete i njihovu ulogu u razvoju inovativnih kapaciteta. Sa partnerima iz industrije ta saradnja može imati različite oblike, kao što je ugovorna saradnja (konsalting, ugovorna istraživačka saradnja), licenciranje i prodaja prava intelektualne svojine, komercijalizacija intelektualne svojine, različite vrste publikacija i događaja (profesionalni i naučni članci, konferencije, sajmovi), nastava (na dodiplomskim i postdiplomskim nivoima obrazovanja), razmjena osoblja itd“, objašnjava Đukanović.

Stoga, Smart projekat treba da podrži visokoškolske institucije Albanije, BiH i Crne Gore u nastojanju da postanu aktivni činioci oblikovanja regionalnih inovativnih ekosistema sa uključivanjem što većeg broja zainteresovanih učesnika.

Sa krajnjim ciljem bolje zapošljivosti studenata i jačanja kompetencija akademskog osoblja, to će se postići kroz razvoj mreže SMART inovacionih centara za rješenja pametne specijalizacije i razvoj kompetencija, kao što su inovativne i preduzetničke kompetencije, potom uvođenje inovativnih sadržaja u nastavu,  te modernizaciju tehničkih mogućnosti visokoškolstva Stimulisaće se aktivni angažman visokoškolskih ustanova i poslovnog svijeta kroz nove mogućnosti cjeloživotnog učenja i elaborirati pomenuti tipovi ugovorne saradnje sa industrijom.

Cilj je, zaključuje Đukanović, da se kvalitet obrazovne ponude univerziteta i njihove relevantnosti za tržište rada poveća, uz podsticanje dugoročne nacionalne i međunarodne saradnje i razmjene znanja i dobrih praksi, kao i podršku regionalnih organizacija koje deluju kao posrednici između univerzitetskog i industrijskog sektora, za podršku poslovanju.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.