Centar MONUSEN organizovao je obuku o pripremi i pisanju predloga EU projekata




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru crnogorskog centra za podvodne senzorske mreže – projekat MONUSEN, organizovana je trodnevna ekspertska posjeta u cilju razvoja kapaciteta istraživača sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u oblasti pripreme i pisanja predloga EU projekata. Ekspertski tim Nacionalnog istraživačkog savjeta  Italije (CNR), dr Massimo Caccia i Raffaella Beroldo, održali su predavanja u MONUSEN centru, od 23. do 25. maja 2023. godine, u cilju sagledavanja procedure za podnošenje predloga projekata u okviru Horizon Europe, Interreg Adrion i South Adriatic programa.

Članovi projektnog tima MONUSEN imali su priliku da saznaju više o procesu podnošenja predloga projekata u okviru programa Horizon Europe, procesu evaluacije i ključnim tačkama za pisanje predloga. Tokom predavanja su objašnjeni suštinski segmenti potrebni za pripremu predloga, kao što su vizija istraživanja, partnerska mreža i programi rada. Takođe je objašnjeno kako se traži odgovarajući poziv i formira konzorcijum, i dati su osnovni savjeti o tome kako započeti pisanje predloga uključujući ključne informacije za evaluatore. Učesnici su osim toga razgovarali o upravljačkoj strukturi za projekat i odgovarajućim aktivnostima (sastanci, upravljanje rizicima, itd.). Predstavljeni su i diskutovani osnovni alati, kao što su Gantov dijagram i Pert dijagram, kao i dodjela uloga (radni paket i vođe zadataka i učesnici) i resursi. Razmatran je dio aplikacije koji se odnosi na komunikaciju, diseminaciju i eksploataciju,  naglašavajući ulogu ciljnih grupa i formiranje konzorcijuma.

Razmotreno je moguće partnerstvo sa MONUSEN partnerskim institucijama u okviru poziva iz Interreg Adrion i South Adriatic programa.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.