EMRA 2023 se ove godine organizuje u Šibeniku




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nakon uspjeha prethodnih EMRA radionica (CNR-Rim 2014, IST-Lisabon 2015, NCL-Newcastle 2016, VICOROB-Girona 2017, UL-Limerick 2018, IFREMER-Toulon 2019, Univ. Pisa - online 2021 i NOC-Sautempton 2022), Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva (UNIZG-FER,) 20. i 21. juna u Šibeniku (Hrvatska) zajedno sa IN2 i DIH AgriFood Hrvatska biće domaćin i koorganizator EMRA 2023 radionice iz oblasti pomorske robotike i aplikacija koju finansira Evropska unija (EU). Ovaj dugo očekivani događaj okupiće preko 90 vodećih stručnjaka, istraživača i profesionalaca u području pomorske robotike i aplikacija. Konferencijskim programom je predviđeno 25 govornika, kao i dovoljno vremena za rasprave i umrežavanje. Prezentacije iz aktuelnih istraživačkih projekata koje finansira EU biće prikazane uz prezentacije iz oblasti industrije i kreiranja politika.

Radionica se organizuje u okviru dva značajna projekta kojima koordinira UNIZG-FER, a to su Interreg ADRION MARBLE - Joint Master on Maritime Robotics in Blue Economy i Horizon Europe ERA Chair UWIN-LABUST projekti, kao i Horizon Europe MONUSEN - crnogorski Centar za podvodne senzorske mreže, kao i SeaTecHub i Interreg Italija-Hrvatska InnovaMare u kojima je UNIZG-FER partner.

Docent Fausto Fereira preuzima ulogu predsjedavajućeg na EMRA 2023. Osim toga, profesor Nikola Mišković, voditelj Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) na UNIZG-FER-u, predstaviće projekte MARBLE i UWIN-LABUST i otkriti njihove ciljeve, postignuća i buduće izglede.

EMRA 2023 sadrži dvije ključne rasprave za okruglim stolom, koje se bave gorućim izazovima i mogućnostima usredsređenim na EU u području pomorske robotike i plave ekonomije. Moderatorka prvog okruglog stola pod nazivom „Rasprava o projektima proširenja - Okrugli sto o izazovima projekata WIDERA“ biće Adelajn Krol iz Generalnog direktorata Evropske komisije za istraživanje i razvoj (DG R&D). 
 
Drugi okrugli sto pod nazivom „Izazovi i mogućnosti u održivom rastu plave ekonomije“ okupiće učesnike među kojima su Adelajn Krol iz DG R&D, Mislav Kovač (hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske Unije) i Mateo Ante Bosnić (Ministarstvo nauke i obrazovanja), a moderator će biti Karlo Krašković iz Maritime cluster mareFVG.

Radionica EMRA 2023 organizovana je u sklopu hrvatskog predsedavanja Strategijom EU za jadransku i jonsku regiju” (EUSAIR). Više o radionici i programu možete pronaći na linku  https://emra-2023.marinerobotics.eu/.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.