Projekti ETF-a i Medicinskog fakulteta odobreni od Fonda za inovacije




Projekti ETF-a i Medicinskog fakulteta odobreni od Fonda za inovacije

Projekti Elektrotehničkog i Medicinskog  fakulteta  Univerziteta Crne Gore objavljeni su na listi odobrenih projekata za finansiranje  u okviru javnog poziva Fonda za inovacije za podsticanje razvoja inovacione kulture i organizaciju edukacija u oblastima pametne specijalizacije Crne Gore.

Elektrotehnički fakultet će dobiti finansijsku podršku za projekat Zelena transformacija Crne Gore (ZETRACG) – 3d štampa hrane i 3d štampa kuhinjskog mobilijara koristeći biorazgradive filamente. Rukovodilac ovog projekta je prof. dr Milena Đukanović sa Elektrotehničkog fakulteta UCG.

Medicinski fakultet će dobiti finansijsku podršku za projekat  Značaj fizičke aktivnosti, ishrane i rehabilitacije na psiho-fizičko zdravlje sportista i rekreativaca, potencijali za razvoj zdravstvenog turizma – ARIST, čiji je rukovodilac prof. dr Snežana Pantović.

Fond je izdvojio sredstva u ukupnom iznosu od 130.000 eura za finansiranje projekata  u okviru dvije programske linije po ovom Javnom pozivu.

Na Javni poziv za programsku liniju za podsticanje razvoja inovacione kulture prijavljena su 24 projekta od kojih je 21 projekat upućen na evaluaciju, dok je za programsku liniju za organizaciju edukacija u oblastima pametne specijalizacije Crne Gore prijavljeno 35 projekata, od kojih su 32 projekta upućena na evaluaciju koju je sprovela ekspertska Komisija Fonda, u skladu sa Pravilnikom o evaluacionom procesu.

Nakon evaluacionog procesa Komisija je pozitivno ocijenila 14 projekata prijavljenih za programsku liniju za podsticanje razvoja inovacione kulture i 22 projekata prijavljena za programsku liniju za organizaciju edukacija u oblastima pametne specijalizacije.

U skladu sa procedurama Fonda, konačna odluka o finansiranju donešena je u skladu sa predloženom rang listom Komisije i nakon pregovora o budžetu i utvrđivanja da su svi administrativni uslovi za potpisivanje ugovora ispunjeni.

Ukupan iznos podrške obezbijeđen za programsku liniju za podsticanje razvoja inovacione kulture  u 2023. godini iznosi 50.000 eura. Prema uslovima Javnog poziva, Podnosilac prijave može ostvariti pravo na sredstva iz ove programske linije u iznosu do 8.000 eura, što je omogućilo da Fond iz raspoloživog budžeta finansira devet pozitivno ocijenjenih projekata.

Lista odobrenih projekata objavljena je na sajtu Fonda za inovacije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.