Poziv za učešće na Festivalu „Dani nauke i inovacija 2023“ - DEMO OPEN MONUSEN




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Crnogorski centar za podvodne senzorske mreže (MONtenegrin center for Underwater SEnsor Networks - MONUSEN) i ove godine učestvuje u organizaciji Festivala „Dani nauke i inovacija“. Demo radionice pod nazivom „Upoznaj sa nama podvodne akustične komunikacije i tehnologije pozicioniranja – DEMO OPEN MONUSEN, koje su namijenjene učenicima srednjih škola, organizuju se od 27. do 29. septembra 2023. godine u Kumboru. Aktivnosti su planirane u cilju promovisanja i popularizacije naučnih istraživanja i inovativnih aktivnosti u oblasti podvodnih senzorskih mreža, podsticanja naučnoistraživačkog pristupa kod mladih, sticanja novih znanja u pogledu trendova u pomorskoj robotici i dijeljenja istraživačkih podataka u skladu sa FAIRprincipima za olakšavanje diseminacije znanja.

Članovi projektnog tima MONUSEN sa Univerziteta Crne Gore i iz partnerskih ustanova će predstaviti najnovija tehnološka dostignuća u oblasti podvodnih senzorskih mreža u okviru sljedećih terenskih demo radionica:

  • Podvodne akustične senzorske mreže za detekciju i praćenje - 09.2023. godine (od 15:30 do 18:30);
  • Kako učiniti komunikacije privatnim i autentičnim? – 28.09.2023. godine (od 15:30 do 18:30);
  • MONUSEN CNR- UCG demo radionica -09.2023. godine (od 15:30 do 18:30).

Pozivamo učenike i nastavnike srednjih škola da prisustvuju i učestvuju u demo radionicama koje se prvi put organizuju u Crnoj Gori kojima ćemo promovisati snagu nauke i značaj tehnologije u rješavanju izazova zaštite obale, autentičnosti podvodnih akustičnih komunikacija, kao i dizajniranju algoritama za usmjeravanje kretanja plovila.

Kontakt osobe su prof. dr Ana Jovanović (e-mail: anaj@ac.me) i prof. dr Vesna Rubežić (e-mail:e-mail: vesnar@ac.me).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.