Projekat SMART : Održani prvi treninzi za osoblje budućih inovacionih centara za razvoj preduzetničkog i inovativnog razmišljanja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prvi set treninga u okviru Erasmus plus SMART projekta “Inovacioni centri za razvoj inovativnog i preduzetničkog razmišljanja sa ciljem da se olakša razvoj održivih pametnih rješenja na Zapadnom Balkanu (Innovation Centres for the Development of Innovative and Entrepreneurial Thinking to Facilitate the Development of Sustainable Smart Solutions in the Western Balkans) na kome je Elektrotehnički fakultet partner, organizovan je  u Banjaluci, d 26. do 29. septembra 2023. godine.

SMART Training Workshop, u ime Elektrotehničkog fakulteta, uživo je pohađala rukovodilac projekta, prof. dr Milena Đukanović, dok su saradnici u nastavi B.Sc. Miloš Jelovac i B.Sc. Danilo Planinić ovu obuku pratili onlajn. Obuka je imala za cilj da pripremi angažovano osoblje na projektu za otvaranje planiranih inovacionih centara na svakom od partnerskih univerziteta što je i sam cilj projekta. Na Elektrotehničkom fakultetu, kao rezultat ovog projekta, otvoriće se Inovacioni centar za 3D modelovanje i 3D štampu. Kako će funkcionisati ovaj Inovacioni centar i na kojim će treninzima i uslugama zasinvati objasnila je prof. dr Milena Đukanović.

Treningom u Banjaluci obuhvaćene su oblasti koje se prepoznaju kao ključne za razvoj inovativnih i održivih rješenja koja će doprinijeti napretku Zapadnog Balkana, a realizovan je kroz sljedeće module:

  • Modul 1- “Pristup petostruke spirale kao instrument za regionalnu koheziju i inovacije“ čiju obuku su sprovodili partneri sa Politecnico Univerziteta iz Milana;
  • Modul 2- “Dimenzije društvenih inovacija: otpornost, održivost i izgradnja kapaciteta“ čiju su obuku sprovodili partneri sa Tehničkog Univerziteta iz Drezdena.

Ovaj trening nije samo doprinio profesionalnom razvoju akademskog i rukovodećeg osoblja budućih SMART
centara, već će unaprijediti obrazovanje i zapošljivost studenata na partnerskim visokim školama i univerzitetima, a veoma je važan i za neakademske partnere.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.