Promo video MARBLE projekta: Zajednički master program pomorske robotike u plavoj ekonomiji




Promo video <span class="CyrLatIgnore">MARBLE </span> projekta: Zajednički master program pomorske robotike u plavoj ekonomiji

Zajednički master program u oblasti pomorske robotike u plavoj ekonomiji, očekivani je ishod istoimenog međunarodnog projekta MARBLE - Joint Master on Maritime Robotics in Blue Economy, finansiranog u okviru šeme INTERREG Adrion. Projekat je započet u januaru ove godine a završen 30. septembra. Univerzitet Crne Gore (UCG) je nosilac ovog međunarodnog projekta u Crnoj Gori, pored mreže partnera iz Italije, Grčke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Rukovodilac projekta ispred tima Elektrotehničkog fakulteta i Pomorskog fakulteta Univerziteta Crne Gore je prof. dr Igor Radusinović.

Projekat je dobio snažnu podršku industrije plave ekonomije, sa 29 pisama podrške primljenih od kompanija i istraživačkih organizacija zainteresovanih za doprinos zajedničkom master programu organizovanjem prakse, mentorstvom studentima i predavanjima vezanim za njihovo područje stručnosti.

Projekat MARBLE je okupio četiri univerziteta i jednu istraživačku organizaciju: Fakultet elektrotehnike i računarstva Univerziteta u Zagrebu (Hrvatska, koordinator projekta), Univerzitet u Trstu (Italija), Nacionalni tehnički univerzitet u Atini (Grčka), Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Univerzitet  Crne Gore (Crna Gora) i Nacionalni institut za okeanografiju i primijenjenu geofiziku (Italija).

Partneri na projektu su takođe i tehnološki klaster i digitalni inovacioni centar koji učestvuju kao veza sa industrijom iz sektora plave ekonomije. To su klaster pomorske tehnologije FVG S.c.a.rl. (Italija) i Digital Innovation Hub (DIH) Agrifood Croatia (Hrvatska).

U sklopu projekta izrađena je dokumentacija za akreditaciju zajedničkog master programa, koja će uskoro biti podnijeta.

Pogledajte promo video projekta na: Project MARBLE - final workshop at Breaking the Surface 2023 - YouTube

Infografika projekta: https://marble.adrioninterreg.eu/wp-content/uploads/2023/10/Project-infographics.pdf

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.