Prestižno priznanje WSIS Prize 2024 Champion studentu Elektrotehničkog fakulteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Projekat "Air Quality Monitoring System", čiji je rukovodilac Ivan Martinović, doktorand Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, stekao je međunarodno priznanje postavši jedan od top pet  projekata svijeta u kategoriji e-environment. Ovo priznanje dodijeljeno je u okviru Svjetskog samita o informacionom društvu (WSIS), što predstavlja značajan uspjeh ne samo za grad Cetinje već i za cijelu Crnu Goru.

Projekat je dio inovativnog koncepta "Cetinje Smart City". Crna Gora je, uz Sloveniju, jedina zemlja sa Zapadnog Balkana koja se može pohvaliti ovim prestižnim priznanjem, što dodatno potvrđuje važnost ovog uspjeha na međunarodnoj sceni.

WSIS Prize 2024 Champion priznanje, koje dodeljuje Međunarodna unija za telekomunikacije, krovna institucija Ujedinjenih nacija za ICT, smatra se jednim od najznačajnijih priznanja u oblasti informacionih tehnologija.

Ceremonija dodele priznanja zakazana je za 30. maj u Ženevi, Švajcarska, u okviru WSIS+20 Foruma. Ovo priznanje ne samo da pozicionira Crnu Goru na svjetskoj mapi država koje se ističu u oblasti IT, već i promoviše Cetinje kao grad koji teži ka digitalnoj transformaciji i unapređenju kvaliteta života svojih građana.

Doktorand Martinović izrazio je posebnu zahvalnost crnogorskoj javnosti koja je svojim glasovima podržala projekt u međunarodnom konkursu. Zahvalnost je uputio i Ambasadi SAD u Podgorici, American Corner Cetinje, kao i polaznicima programa "Air Quality Camp"  koji su, kroz STEM edukaciju, doprineli realizaciji ovog projekta. Na kraju, Martinović se zahvalio i institucijama koje su podržale razvoj projekta, uključujući Prona - Montenegrin Science Promotion Foundation , Univerzitet Crne Gore i Univerzitet u Torontu.

Projekt "Air Quality Monitoring System" predstavlja važan korak ka implementaciji naprednih tehnologija u svakodnevni život, omogućavajući tako efikasnije praćenje i upravljanje kvalitetom vazduha u urbanim sredinama. Ovo priznanje svjedoči o kvalitetu i inovativnosti crnogorskih projekata na globalnoj sceni.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.