Transfer tehnologije i razmjena znanja – obuka na Univerzitetu Newcastle Upon Tyne




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru projekta MONUSEN, imali smo privilegiju da na Univerzitetu Newcastle Upon Tyne organizujemo obuku na temu: „Uvod u transfer tehnologija i razmjenu znanja“. Ova obuka koja je održana u zgradi Henry Daysh Building, 17. i 19. aprila 2024. godine, uz mogućnost praćenja preko Zoom platforme, osmišljena je posebno za istraživače, predstavnike biznis zajednice i industrije koji su zainteresovani za transfer tehnologije i razmjenu znanja. Prof. dr Igor Radusinović, rukovodilac projekta MONUSEN i doc. dr Slavica Tomović, član projektnog tima Univerziteta Crne Gore, imali su priliku da sa predavačima na Univerzitetu Newcastle Upon Tyne razgovaraju o vještinama potrebnim za prenos znanja između akademske zajednice i industrije, kreiranju održive saradnje, zaštiti prava intelektualne svojine, kao i o preduzetničkoj inovativnoj kulturi.

Obuka održana 17. aprila 2024. godine bila je posvećena značajnim pitanjima u oblasti transfera tehnologija, razmjene znanja, intelektualne svojine, licenciranja i razvoja univerzitetskih startapova. Geraint Lewis, koji predvodi tim menadžera za razvoj poslovanja i komercijalizaciju koji olakšava formiranje partnerstava između istraživačkih ustanova i preduzeća i omogućava licenciranje, osnivanje startapova, spin out društava, zaštitu intelektualne svojine i izuma nastalih na Univerzitetu Newcastle Upon Tyne (UNEW), predstavio je istoriju inovacija u sjeveroistočnoj Engleskoj, UNEW-ovu strategiju i modele saradnje sa biznis zajednicom. On je istakao strategiju izgradnje dugoročnih strateških partnerskih relacija, identifikaciju i zaštitu intelektualne svojine UNEW-a, unapređenje preduzetništva i inovativne kulture među zaposlenima UNEW-a, maksimiziranje uspjeha istraživačkih grantova kroz rad sa partnerima iz biznis zajednice, maksimiziranje prihoda UNEW-a od ugovora sa biznis sektorom: savjetovanje, istraživanje, doživotno učenje i profesionalni razvoj. Pored toga, predstavio je i Newcastle Helix, Nacionalni inovacioni centar za podatke, kao i saradnju sa poslovnim partnerima kako bi se omogućila kontinuirana nastava i istraživanja svjetske klase.  

Luke Judd, menadžer poslovnog razvoja na Univerzitetu Newcastle, opisao je razvoj poslovanja i aktivnosti preduzeća, koje uključuju identifikaciju šema finansiranja, podršku aplikacijama za finansiranje, pregovore o komercijalizaciji istraživanja i konsultacije sa eksternim partnerima, i identifikaciju i zaštitu intelektualne svojine, kao i komercijalizaciju istraživanja kroz licenciranje patenata i/ili formiranje spin-out kompanija. On je naglasio da interesantno i dobro istraživanje više nije dovoljno za univerzitete već da je između ostalog potreban jasan plan njihovog uticaja na privredu. Luke Judd je razgovarao o procjeni novih poslovnih mogućnosti, procjeni novih tehnologija, analizi patentabilnosti, kao i potražnji na tržištu. Obuka je takođe obuhvatila i prijave patenata, pružajući praktično znanje koje se može direktno primijeniti.

Tokom obuke, Rick McCordall, preduzetnik koji je osnovao i unaprijedio nekoliko preduzeća, ali i napustio neka od njih, objasnio je zašto je potrebno kreirati nove spin out kompanije. On je istakao mogućnost da istraživanja utiču na širi svijet, stvaraju prilike za zapošljavanje i dobrobit regiona, obezbijede univerzitetu povrat investicija i osnivanje novih akademskih jedinica, i obezbijede karijere za akademske osnivače ili mlade istraživače. Objasnio je pre-spin-out, spin-out i post-spin-out osnivanje kompanija. Razgovaralo se takođe o pokretanju Northern Accelerator-a, koji se zasniva na oblastima istraživačke snage i adresira četiri ključne oblasti (ljudi, procesi, ideje, finansije) koje ograničavaju ekonomsku aktivnost u sjeveroistočnoj Engleskoj. Rick McCordall je predstavio neke primjere spin-outa na Univerzitetu Newcastle.
Obuka je poboljšala tehničke vještine crnogorskog projektnog tima MONUSEN u smislu transfera tehnologije i razmjene znanja i strateškog usklađivanja ciljeva istraživanja sa širim ekonomskim i društvenim koristima. Ovaj pristup osigurava da su istraživački i administrativni timovi Univerziteta Crne Gore dobro pripremljeni da doprinesu njegovoj misiji podsticanja inovacija i uticaja kroz čvrsta partnerstva sa preduzećima i industrijom.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.