Obuka na Univerzitetu Newcastle Upon Tyne: Razvoj poslovnih partnerstava i podrška poslovnom rastu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru projekta MONUSEN, predstavnici Univerziteta Crne Gore učestvovali su na obuci pod nazivom „Uvod u transfer tehnologije i razmjenu znanja“ na Univerzitetu Newcastle. Obuka je održana u zgradi the Henry Daysh Building 17. i 19. aprila 2024. godine, a bila je dostupna i preko Zoom-a. Pružena je jedinstvena obrazovna prilika jer je obuka dizajnirana za istraživače, korporacije i industrije zainteresovane za prenos tehnologije i razmjenu znanja.
Obuka održana 19. aprila 2024., bila je posvećena prezentacijama o razvoju biznis partnerstava i podršci poslovnih partnerstava i podršci poslovnom rastu, kao i dijelom nekim dodatnim iskustvima s transferom i komercijalizacijom tehnologije. Profesor Jeff Neasham sa Univerziteta Newcastle podijelio je svoje iskustvo i opisao put kroz prenos znanja i komercijalizaciju. Profesor Neasham spomenuo je neke od ključnih odluka iz kasnih 90-ih, među kojima je bila i odluka da se probne aktivnosti premjeste na Sjeverno more i druga surova okruženja, kao i da se traži mogućnost dobijanja licence s agilnim malim i srednjim preduzećima.
Profesor Neasham naveo je nekoliko rješenja za ROV/AUV koji su razvijeni u periodu od 2003. do 2024. godine. Izjavio je da su patenti jasan put do iskorištavanja, ali njihovo (UNEW) postignuće je prikazano kroz licenciranje dizajna i znanja. Ono što istraživačkom osoblju treba je praktična vještina i primjena, prilagodljivost i odlučnost. Takođe, njihovo iskustvo je dragocjeno i izvan akademske zajednice. 
Kada je u pitanju rad sa industrijom, potrebno je ispuniti nekoliko uslova, kao što su komercijalna svijest, prodavci koji razumiju zahtjeve, kao i podrška kupcima. Ono što grupa dobija od ovog procesa je uticaj koji ostvaruju, što znači povećani fokus na demonstraciju komercijalnog i društvenog uticaja, osnovu za promociju i napredovanje, kao i dodatni prihod za istraživačko osoblje i njihovo zadovoljstvo poslom koji rade.
Karen Allenby i Chris Angus govorili su o razvoju poslovnih partnerstava i podršci rastu poslovanja.
Karen Allenby, koja je menadžerka poslovnih partnerstava na Univerzitetu Newcastle, predstavila je angažman u industriji, kao i strateška i kulturna partnerstva. Rekla je da je Univerzitet Newcastle dio ekosistema otvorenih inovacija, koji je mreža institucija u javnom i privatnom sektoru čije aktivnosti i interakcije pokreću, uvoze, modifikuju i šire tehnologije, razvijaju talente i vještine za ostvarivanje koristi od njih. Na inovaciju se gleda kao na proces od 3 koraka, od istraživanja preko iskorištavanja do širenja. Istraživanje podrazumijeva skeniranje i otkrivanje – čiji je dio razumijevanje poslovnih i tržišnih potreba, stvaranje ideja iz aktivnosti brainstorminga i konkursa, evaluacija i selekcija - što podrazumijeva usklađivanje sa strateškim ciljevima i izvodljivosti, te razvoj i saradnja, što pokriva dio radionica, zajedničkih istraživačkih projekata, kao i izgradnja konzorcijuma.
Skup alata za partnerstva uključuje ugovore, planove i alate za praćenje i izvještavanje, kao što su glavni sporazumi o saradnji (MCA), memorandum o razumijevanju (MOU), akcijski planovi, okviri za procjenu vrijednosti i izvještaji o procjeni partnera. Partnerstva grade dugoročne strateške odnose, maksimalno uvećavaju uspjeh stipendija za istraživanje radeći s poslovnim partnerima, kao i maksimalno uvećavaju prihode univerziteta.

Chris Angus, predsjednik Odsjeka za poslovnu podršku Univerziteta Newcastle, govorio je o podršci rastu poslovanja. Napomenuo je da poslovni razvoj i preduzetničke aktivnosti uključuju, između ostalog, identifikaciju šema finansiranja i podršku za prijave za finansiranje, identifikaciju i zaštitu intelektualnog vlasništva, kao i programe i aktivnosti za razvoj odnosa s kompanijama. Objasnio je razliku između Partnerstva za prenos znanja (KTP), koje je trosmjerno partnerstvo između preduzeća, univerziteta i KTP saradnika, dok je ARROW trosmjerno partnerstvo između poslovnog, akademskog i inovacijskog saradnika. KTP mora generisati profit ili poboljšati produktivnost, a istovremeno predstavljati izazov akademskom timu. Što se tiče ključnih prednosti KTP-ova, g. Angus je pomenuo pristup izuzetnim resursima univerziteta, upoznavanje s novim sposobnostima i ugrađenim znanjem, i pružanjem šire podrške i mogućnosti. S druge strane, Arrow je javno finansirani program podrške inovacijama za regionalna preduzeća, koji povećava inovativnost u preduzećima na sjeveroistoku angažovanjem stručnosti Univerziteta Newcastle.
Arrow Innovation Support Projects usklađuju potražnju za inovacijama malih i srednjih preduzeća sa stručnošću UNEW-a i njegovih Fakulteta te osiguravaju resurse u obliku Arrow Innovation Associates kako bi iskoristili stručnost i isporučili dogovorene inovacijske zadatke malim i srednjim preduzećima. I poslovni i akademski krugovi imaju koristi od Arrowa. Arrow pomaže preduzećima u postizanju inovacijskih ciljeva, ubrzanju razvoja novih proizvoda, procesa i usluga, dok akademici sarađuju s inovativnim regionalnim preduzećima, identifikuju potencijalne saradnike i imaju prilike za studentsku praksu.

Nakon pohađanja radionice, crnogorski MONUSEN projektni tim je bolje upoznao proces formiranja poslovnih odnosa i pružanja podrške poslovnom rastu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.