Istraživači sa Univerziteta u Zagrebu i Univerziteta u Haifi održali predavanja na Elektrotehničkom fakultetu u okviru MONUSEN projekta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U organizaciji Crnogorskog centra za podvodne senzorske mreže (MONUSEN) na Univerzitetu Crne Gore, 8. i 9. maja 2024. godine je realizovana stručna posjeta istraživača sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva Univerziteta u Zagrebu i Univerziteta u Haifi. Predavači doc. dr Đula Nađ, MSc Matko Batoš, Matej Fabijanić (UNIZG-FER) i MSc Guy Gubnitsky (UNI-HAIFA) održali su seriju predavanja koja su obuhvatila širok spektar tema iz oblasti pomorske robotike i inteligentnih pomorskih sistema. Predavanjima su prisustvovali profesori, saradnici i studenti sa Elektrotehničkog fakulteta.

Doc. dr Đula Nađ je govorio o različitim modalitetima interakcije između ronilaca i podvodnih robota koji značajno olakšavaju izvršavanje zadataka pod vodom, kao i modernim senzorskim tehnologijama za unapređivanje interakcije ronilac-robot i prikupljanje podataka. 

MSc Guy Gubnitski je učesnike upoznao sa naprednim tehnikama zasnovanim na neuralnim mrežama koje se koriste za prevođenje između jezika, čak i u situacijama kada tradicionalni rečnik nije dostupan. Poseban fokus je bio na dešifrovanju komunikacije između potencijalno inteligentnih životinja i upotrebi alata za automatsku anotaciju komunikacionih signala.

MSc Matko Batoš je govorio o primjeni LIDAR tehnologije u navigaciji plovila sa ciljem održavanja bezbjedne udaljenosti i izbjegavanja sudara sa obližnjim brodovima i drugim objektima. Učesnicima je takođe prezentovan sofisticirani algoritam za izbjegavanje sudara koji je zasnovan na predikciji kretanja obližnjih objekata.

Matej Fabijanić je prenio učesnicima svoja iskustva sa međunarodnog takmičenja u detekciji objekata u morskom okruženju. Učesnici su takođe imali priliku da se upoznaju sa primjenom tehnika kompjuterske vizije u detekciji objekta i prepreka na osnovu slika kamera.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.