Elektrotehnički fakultet, 15.11.2018

Proslavljeno 57 godina radaElektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore proslavio je 57 godina postojanja i rada prigodnom svečanošću na kojoj su dedjeljene nagrade najboljim studentima.

Dekan, prof. dr Zoran Veljovič je istakao da je u prethodnoj godini osnovne studije na studijskom programu Elektronika, telekomunikacije i računari završilo 36 studenata, na studijskom programu Energetika i automatika njih 55, a osnovne studije primijenjenog računarstva 67 studenta. Specijalističke studije na studijskom programu ETR završilo je 26 studenata, a na studijskom programu EA njih 39, dok je specijalističke studije primijenjenog računarstva završilo 40 studenata. Magistarske studije završilo je 3 studenata studijskog programa ETR, 5 studenata studijskog programa EA i 2 studenta primjenjenog računarstva. U prethodnoj godini tri kandidata stekli su zvanje doktora elektrotehnike.

U godini koja je za nama, realizovane su investicije u laboratorijski prostor vrijedne 40.000 EUR. Potpuno su rekonstruisane laboratorije za osnove elektrotehnike, elektroniku, električna mjerenja i elektrotehničke materijale.

Na svečanosti je predstavljen „Kontrolabilni generator konstantne snage na bazi otpornog ogledala“ koji je rezultat istraživanja grupe naučnika sa Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici predvođene profesorom Nikšom Tadićem. Riječ je o prvom patentu iz Crne Gore registrovanom u Svjetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu u Ženevi (WIPO), za koji je patentna prijava upućena preko Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore.

Za postignute rezultate tokom studija, od strane Fakulteta nagrađeni su studenti: Anastasija Popović (Energetika i automatika), Marijana Kračunov (Elektronika, telekomunikacije i računari) i Vahid Kavazović (Studije primijenjenog računarstva).