Proslavljeno 57 godina rada




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore proslavio je 57 godina postojanja i rada prigodnom svečanošću na kojoj su dedjeljene nagrade najboljim studentima.

Dekan, prof. dr Zoran Veljovič je istakao da je u prethodnoj godini osnovne studije na studijskom programu Elektronika, telekomunikacije i računari završilo 36 studenata, na studijskom programu Energetika i automatika njih 55, a osnovne studije primijenjenog računarstva 67 studenta. Specijalističke studije na studijskom programu ETR završilo je 26 studenata, a na studijskom programu EA njih 39, dok je specijalističke studije primijenjenog računarstva završilo 40 studenata. Magistarske studije završilo je 3 studenata studijskog programa ETR, 5 studenata studijskog programa EA i 2 studenta primjenjenog računarstva. U prethodnoj godini tri kandidata stekli su zvanje doktora elektrotehnike.

U godini koja je za nama, realizovane su investicije u laboratorijski prostor vrijedne 40.000 EUR. Potpuno su rekonstruisane laboratorije za osnove elektrotehnike, elektroniku, električna mjerenja i elektrotehničke materijale.

Na svečanosti je predstavljen „Kontrolabilni generator konstantne snage na bazi otpornog ogledala“ koji je rezultat istraživanja grupe naučnika sa Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici predvođene profesorom Nikšom Tadićem. Riječ je o prvom patentu iz Crne Gore registrovanom u Svjetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu u Ženevi (WIPO), za koji je patentna prijava upućena preko Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore.

Za postignute rezultate tokom studija, od strane Fakulteta nagrađeni su studenti: Anastasija Popović (Energetika i automatika), Marijana Kračunov (Elektronika, telekomunikacije i računari) i Vahid Kavazović (Studije primijenjenog računarstva).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.