Četiri projekta Elektrotehničkog fakulteta UCG visoko rangirana na konkursu Ministarstva nauke




Četiri projekta Elektrotehničkog fakulteta UCG visoko rangirana na konkursu Ministarstva nauke

 

Četiri projekta profesora Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore su među najbolje ocijenjenim na konkursu Ministarstva nauke, za koji su prijavljena 63 projekta.

Nakon sprovedenog procesa međunarodne evaluacije Ministarstvo je pripremilo Rang listu projekata koji su ocijenjeni sa 80 i više poena (od ukupnih 100 poena), od kojih je 35 njih iz prirodno-matematičke, tehničko-tehnološke, medicinske i poljoprivredne oblasti nauka.  

Najbolje ocijenjen projekat Elektrotehničkog fakulteta je „Obrada signala sa grafovima“, sa 95 poena, sa istraživanjem u oblasti nauke, obrazovanja i identiteta, iz informacionih i komunikacionih tehnologija ICT. Rukovodilac na ovom projektu je prof. dr Ljubiša Stanković. Ovaj projekat je sedmi na listi od 35 rangiranih projekata iz oblasti prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih i poljoprivrednih nauka.

Odmah za njim je projekat kojim rukovodi prof. dr Igor Radusinović „Unapređenje podvodnih akustičnih komunikacija korišćenjem mašinskog učenja“ , koji je ocijenjen sa 92,5 poena.  

Prof. dr Irena Orović, koja je i prorektorica za nauku i istraživanje na Univerziteta Crne Gore, rukovodilac je na projektu „Kompaktno kodiranje za tehnike snimanja, rekonstrukcije i učenja podataka“, koji je ocijenjen sa 88,5 poena.  Kao odgovor na buduće tehnološke izazove, ovaj projekat ima za cilj razvoj novih pristupa za obradu i rekonstrukciju kompaktnih signala u oblasti komprimovanog očitavanja i mašinskog učenja.

Istraživanje uticaja upravljanja potrošnjom električne energije na rad crnogorskog elektroenergetskog sistema, ime je jednog od visoko rangirana četiri projekta, sa 88 poena.  Rukovodilac na ovom projektu je dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Saša Mujović.  

Ministarstvo će započeti pregovore sa rukovodiocima projekata sa Rang liste, a u skladu sa raspoloživim budžetom koji za ovu namjenu iznosi 1.3 M€.

U okviru Rang liste projekata, u skladu sa uslovima Konkursa, finansiraće se projekti u sljedećem odnosu oblasti nauka: 70% projekata iz oblasti: prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih i poljoprivrednih nauka, a 30% projekata će biti iz društvenih i humanističkih nauka.

Realizacija projekata će početi od januara 2021. godine, sa rokom za implementaciju do dvije godine.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/cetiri-projekta-etf-a-visoko-rangirana-na-konkursu-ministarstva-nauke

https://volimpodgoricu.me/2020/11/02/cetiri-projekta-elektrotehnickog-fakulteta-ucg-visoko-rangirana-na-konkursu-ministarstva-nauke/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.