Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta: Filip Radenović




Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta: Filip Radenović

U grupi uspješnih alumnista predstavljamo Filipa Radenovića. Filip Radenović je osnovne i master studije završio na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici. Doktorirao je vještačku inteligenciju na Češkom Tehničkom Univerzitetu u Pragu. Filip Radenović je jedan od rijetkih studenata u dugoj istoriji Elektrotehničkog fakulteta koji su sve nivoe studija završili sa najvišom prosječnom ocjenom 10. Sa 29 godina je počeo da radi kao naučnik-istraživač u Facebook timu za Vještačku inteligenciju u Kaliforniji. Oblast istraživanja Filipa Radenovića je kompjuterski vid, sa fokusom na vizuelnu prepoznavanje u velikim bazama fotografija.

ETF: Završili ste Elektrotehnički fakultet u Podgorici nakon kojeg ste izgradili zavidnu profesionalnu karijeru. Šta nam možete reći o tome koliko je Fakultet uticao na Vaš razvoj, kao i o načinu studiranja nekada i sada, o razlici u mogućnostima koje su pred studentima?

Filip Radenović: Završio sam osnovne i magistarske studije na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici. Nakon toga sam završio doktorske studije u oblasti vještačke inteligencije na Češkom Tehničkom Univerzitetu u Pragu, i sada radim kao naučnik-istraživač u Facebook-u u Kaliforniji. Period studiranja na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici je najviše uticao na formiranje mojih osnovnih inženjerskih sposobnosti i učinio da steknem neophodna znanja na kojima sam kasnije nadograđivao nova. Ono što ja primjećujem je da danas studenti mogu biti uključeni u više projekata (mimo osnovnih predmeta), kao na primjer u Centru Izvrsnosti. Biti uključen u aktivnosti fakulteta izvan predavanja i ispita nije bilo lako tokom mog studiranja na osnovnim studijama. 

ETF: Broj preduzeća koji zapošljavaju svršene studente Elektrotehničkog fakulteta je sve veći. Da li ste u vrijeme studija bili svjesni značaja inženjerskog zanimanja i mogućnosti zaposlenja nakon studija?

Filip Radenović: Čak i kada sam ja počinjao osnovne studije 2008. godine, bio sam svjestan izuzetno uspješnog perioda za zapošljavanje elektrotehničkih inženjera. Tokom zadnjih 12 godina broj preduzeća je samo rastao, i sada definitivno živimo u zlatnim godinama ovog zanimanja. Posebno je to vidljivo u sferi kompjuterskih nauka. 

ETF: Kakav je Vaš doživljaj Elektrotehničkog fakulteta danas?

Filip Radenović: Nisam mnogo uključen u rad Elektrotehničkog fakulteta zadnjih nekoliko godina, ali i dalje pokušavam da ostanem u kontaktu sa profesorima i da saznam o novim dešavanjima. Kao što sam i ranije pomenuo, raduje me broj projekata koji uključuje i zapošljava studente, jer im to omogućava da steknu veoma važno praktično znanje. Dodatno primjećujem da se plan i program predmeta mijenja kako bi se ispratila aktuelna dešavanja. Pa na primjer, od vremena kada sam ja studirao do danas, programi oko veoma popularnih oblasti vještačke inteligencije i mašinskog učenja su mnogo napredovali, najviše zbog truda i rada profesora na fakultetu.

ETF: Šta biste poručili trenutnim i budućim studentima Elektrotehničkog fakulteta?

Filip Radenović: Da bi uspjeli kao inženjer elektrotehnike nije dovoljan samo završen fakultet. Smatram da je izuzetno važan rad na sebi, i razmatranje velikog broja specijalizacija kako bi se pronašla baš ona koja vam odgovara. Tokom svojih studija nisam vjerovao da mogu dostići nivo na kojem sam sada, tj. rad sa najboljim inženjerima i načnicima svijeta. Ali uz rad i ljubav prema svom zanimanju ne postoji granica. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.