Radni sastanak sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih investicija




Radni sastanak sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih investicija

Danas je dekan Pomorskog fakulteta Kotor prof.dr Špiro Ivošević, sa saradnicima, primio državnog sekretara za saobraćaj u Ministarstvu kapitalnih investicija, Zorana Radunovića i Snežanu Đurković, koordinatorku Direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu.

U srdačnom i konstruktivnom razgovoru izvršena je razmjena mišljenja o mnogim pitanjima na polju pomorstva, obrazovanja i obuke pomoraca, pravne regulative, te  daljih aktivnosti fakulteta i resornog ministrastva kao subjekata koji se bave pomorstvom kao značajnom granom privrede  po kojoj je naša zemlja kao primorska i pomorska, sa vjekovnom pomorskom tradicijom, međunarodno poznata i priznata.

Dekan je goste ukratko upoznao sa trenutnom situacijom na Pomorskom fakultetu Kotor, sa specifičnostima u obrazovanju i obuci pomoraca, obavezama fakulteta u kontekstu poštovanja i domaćih i međunarodnh propisa u toj oblasti, te neophodnosti povezivanja sa ministarstvima iz resora prosvjete i pomorstva.

Zoran Radunović se sa pozicije državnog sekretara u Ministarstvu kapitalnih investicija osvrnuo na činjenicu da navedeno ministarstvo vrijedno radi na polju pomorstva, te da u toj oblasti i oblasti saobraćaja, uopšte ima dosta poslova i aktivnosti koje treba realizovati u cilju unaprijeđenja i poboljšanja cjelokupnog sistema.

Snežana Đurković, koordinatorka za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu je naglasila dugogodišnju uglavnom uspješnu saradnju nekadašnjeg Ministarstva pomorstva i saobraćaja i Pomorskog fakulteta Kotor, u oblasti obrazovanja  i obuke pomoraca, te praćenja međunarodne i domaće regulative u toj oblasti.

Prodekan za inovacije i razvoj  prof.dr Tatijana Dlabač je gostima predstavila rad Centra za obuku pomoraca, te ukazala na određenu problematiku u toj oblasti koja zahtjeva hitno i zajedničko rješavanje.

Gosti su ukratko izložili neke bitne smjernice u pogledu  budućih aktivnosti u razvoju pomorstva  u cilju izmjene postojećih zakonskih i podzakonskih akata, u skladu sa međunarodnim  trendovima u pomorstvu i zahtjevima koje svaka pomorska država mora da ispunjava. Takođe, izražena je bezrezervna podrška aktivnostima Pomorskog fakulteta Kotor koje su na sastanku prezentirane.

Domaćini i gosti su zajednički zaključili da je potrebno formirati radni tim koji bi odmah krenuo sa izmjenama i dopunama važećeg  Pravilnika o vrstama zvanja i ovlašćenja, uslovima za sticanje zvanja i ovlašćenja za članove posade broda.Takođe, konstatovano je da  o navedenim i drugim  temama treba obavijestiti i vršioca funkcije rektora  Univerziteta Crne Gore i sa njim planirati sastanak.

Sagovornici su sa  zadovoljstvom  definisali zajedničku ideju o zaključivanju memoranduma o razumijevanju ili saradnji dva subjekta koji bi precizirao njihove zajedničke aktivnosti i ciljeve u oblasti pomorstva, obrazovanja, obuke i drugih pitanja iz svojih nadležnosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.